Kalp Damar Hastalıkları Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sırada

Kars Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet kan, kalp ve damar hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını belirti.

Kalp Damar Hastalıkları Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sırada
Dr. Kan, Kalp ve damar hastalıklarının Türkiye'de büyük can ve ağır ekonomik kayıplara neden olduğunu kaydetti.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan, vatandaşları kalp ve damar hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmenin önemine değindi.

Kan; “Genel olarak kalp hastalarında; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Bu şikayetleri olan kişiler en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.

Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk yaşlarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği takdirde romatizmal kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Dr. Kan; “Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak, zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır” diye konuştu.

Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan, daha sonra özetle şunları söyledi: “Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle; sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Yüksek tansiyon; kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır. Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.”
Kaynak: İHA