El Nusra Cephesi'nden El Kaide Liderine Sadakat Yemini

El Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed El-Cevlani, El-Kaide lideri Aymen El-Zevahiri'ye bugün bağlılık yemini etti.

Suriye'de 2011 yılının Eylül ayından itibaren faaliyet gösteren Sunni Mücahit Grup El Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed El-Cevlani, El-Kaide örgütünün mevcut lideri Aymen El-Zevahiri'ye bugün sadakat yemini etti. El-Cevlani açıklamasında ayrıca bu birlikteliğin, kurulduğu 2011 yılından itibaren Esad güçlerine karşı bağımsızlık mücadelesi veren El Nusra Cephesi'nin Suriye'deki tutumunu kesinlikle etkilemeyeceğini ve değiştirmeyeceğini belirtti.

Ebu Muhammed El-Cevlani'nin sadakat bildirisi, El-Kaide'nin Irak kolunun El-Nusra Cephesi ile güçlerini birleştirdikleri yönünde bir bildiri yayınlamasından yalnız bir gün sonra geldi. Irak'ta bir İslam devleti kurduğunu ve bu devletin emiri olduğunu iddia eden El-Kaide'nin Irak kolu lideri Ebu Bekir El-Bağdadi dün yayınladığı bir bildiride örgütünün, El-Nusra Cephesi'yle 'Irak İslam Devleti' adı altında birleştiğini ve bundan sonra birlikte mücadele edeceklerini bildirmişti. Fakat El-Nusra Cephesi lideri El-Cevlani bu kararı sadece medyadan işittiğini ve kendisinin haberi olmadığını belirtmişti.

2011 yılında Suriye'de kurulan ve kurulduğu günden bu yana Esad rejimine karşı silahlı mücadele veren El-Nusra cephesi radikal İslamcı kimliğiyle tanınıyor. Grubun kurulduğu günden bu yana birçok bombalı eylemde imzası olduğu biliniyor. Esad güçlerine karşı mücadele etmesine rağmen radikal kimliği nedeniyle Özgür Suriye Ordusu tarafından kendine yandaş bulamayan grup, ABD tarafından da 'terörist' olarak nitelendiriliyor .
Kaynak: İHA