Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün Kralı Hüseyin'e Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrunnise Gül, Ürdün Haşimi Krallığı Kral II.

Abdullah İbn El Hüseyin ve eşi Rania için Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemeğe katılan yaklaşık 120 konuğa; zeytinyağlı tabağı, yağlama, Akdeniz salatası, dana kaburga, ayva ezmeli fıstıklı kuru baklava ikram edildi. Köşkteki yemeğe; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İşadamı Bülent Eczacıbaşı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gibi isimler de eşleri ile birlikte katıldı.

“FİLİSTİN MESELESİ BÖLGEDEKİ SORUNLARIN MERKEZİNDEDİR”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yemek öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ürdün Emiri I. Abdullah arasında müstesna bir dostluk tesis edilmiş, merhum Kral Hüseyin ve Kral Abdullah dönemlerinde de özellikle ilişkilerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Gül, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı etkisi altına alan siyasi değişim ve toplumsal dönüşüm hareketleri nedeniyle tarihi bir sürece şahit olunduğuna da işaret etti. Kardeş halkların, hukuk ve haysiyete dayanan meşru taleplerinin karşılanması için hep yanlarında yer aldıklarını dile getiren Gül, esasen bölgede halkların onur, adalet ve özgürlük taleplerinin karşılanmasının müstaceliyet kesbettiği bir dönemde Filistinliler kendi kaderlerine terk edilmesi düşünülemez. Her ikimiz de Filistin meselesinin bölgedeki sorunların merkezinde yer aldığını inanıyor, bu mesele çözülmeden kalıcı barış ve istikrarın tesis edilemeyeceğini vurguluyoruz.” dedi.

Cumhubaşkanı Gül, Türkiye ve Ürdün’dün Suriye’deki krizden en fazla etkilenen iki ülke olduğunu belirterek, krizin halkın iradesi doğrultusunda gerçek bir siyasi geçiş süreci başlatılmak suretiyle biran önce çözülmesini arzu ettiklerini hatırlattı.

SURİYE VE FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE YARDIM…

”Abdullah İbn El Hüseyin de konuşmasında Türkiye ve Ürdün’ün bölgede ortaya çıkan gerilim ve şiddet karşısında çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kral Hüseyin, “Birlikte, gerek ortak komşumuz Suriye’de, gerek Filistinli kardeşlerimize yardım ederek iki devletli çözüm ve İslam birliği Teşkilatı (İİT) tarafından da onaylanan Arap Barış Girişimi temelinde Kudüs’e ve geniş anlamda Orta Doğu’ya barış getirerek bölgemizde barışın temini için çalışabiliriz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından menüsü; zeytinyağlı tabağı, yağlama, Akdeniz salatası, dana kaburga, ayva ezmeli fıstıklı kuru baklava olan yemeğe geçildi .