Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yörükoğlu Açıklaması

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, ''Güçlü ekonomide, eğitim, sağlık gibi farklı alanlarda devletin yapması gereken hizmetin, hali vakti iyi olan insanların oluşturduğu vakıflar aracılığıyla yapılması öngörülmekte'' dedi.

Yörükoğlu, Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencilerine yönelik düzenlenen ''Ekonomide Büyüme Perspektifi'' konulu konferansa katıldı.

Yörükoğlu, yaptığı konuşmada, ekonomik büyümede teknoloji, küreselleşme ve ülkeler arasındaki ekonomilerin yakınsama sürecinin etkin rol oynadığını belirtti.

Ekonomik büyümenin üretimle bağlantılı olduğunu kaydeden Yörükoğlu, üretimi de iş gücü, sermaye ve teknolojik faktörlerin etkilediğini söyledi.

Bu doğrultuda teknolojiye yatırım yapan firmaların ve ülkelerin daima kazançlı çıktığını anlatan Yörükoğlu, dünya ekonomisini de bilişim teknolojisinin belirlediğini ifade etti.

Teknolojik gelişmenin 3 şekilde olduğunu kaydeden Yörükoğlu, ''Birincisi aynı malın daha verimli şekilde üretilmesi, maaliyetin düşürülmesi, verimliliğin artırılması şeklinde, ikincisi aynı malın aynı maliyetle daha kaliteli üretilmesi, üçüncüsü de piyasada daha önce olmayan, yeni malların piyasaya sunulması şeklinde oluşur'' dedi.

Yörükoğlu, bilişim teknolojisinde yeni malların piyasaya sunulmasının ekonominin büyümesinde daha etkin rol üstlendiğini kaydetti.

-''Güçlü ekonomi için vakıf sistemi''-

Ülkeler arasındaki ekonomik gelişimlere de değinen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yörükoğlu, kamu hizmeti olarak görülen hizmetlerin devlet tarafından değil, maddi durumu iyi insanların oluşturduğu vakıflar aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Yörükoğlu, böyle bir uygulamanın devletin yükünü, kamunun borcunu azalttığına işaret ederek, ''Güçlü ekonomide, eğitim, sağlık gibi farklı alanlarda devletin yapması gereken hizmetin, hali vakti iyi olan insanların oluşturduğu vakıflar aracılığıyla yapılması öngörülmekte. Devletin yükünü bireyler karşılayacak. Devlet ne kadar vergi toplasa bile bu hizmetleri yapması kamuya ağır bir yük getiriyor. Önümüzdeki dönemde vakıf sistemini kurabilen, iyi işletebilen ekonomiler piyasaya daha hakim olabilecekler'' diye konuştu.

Vakıf sisteminin Selçuklular döneminde, Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanıldığını dile getiren Yörükoğlu, bugün ise vakıf sisteminin en yaygın şekilde Amerika'da uygulandığını ve en iyi üniversitelerin, hastanelerin vakıf aracılığıyla yönetilen üniversite ve hastaneler olduğunu belirtti.

Yörükoğlu, Türkiye'de de vakıf sisteminin uygulanması gerektiğine işaret ederek, ''Vakıf kültürü bizde var ama 100 yıldır unuttuk. Bu kültürün yolunu açmamız lazım'' dedi.

Ekonomik büyümedeki nüfusun etkisinde ise kalite ve sayı dengesinin önemli rol üstlendiğini kaydeden Yörükoğlu, insanların yetişip yetiştirilmediğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı. Bugün firmaların ara elaman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını ancak yakın zamanda ara elamanların yapacağı işleri makinelerin gerçekleştireceğini ifade eden Yörükoğlu, ''Bilgi ekonomisinde üretim yapabilecek ve kendisini geliştirecek insanları yetiştirmemiz lazım'' diye konuştu.

Yörükoğlu'na, konuşmasının ardından plaket verildi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA