Turizmcilerden ‘Ünye Kalesi' Eleştirisi

Kent Turu kapsamında Ünye’ye gelen Turizm Uzmanı Ersin Demirel, “Bölgenin en güzel kalesine sahip, turizmin lokomotifi olabilecek bir değer olan Ünye Kalesi diken ve çalılıklarla kaplı halde.

Turizmcilerden ‘Ünye Kalesi' Eleştirisi
Biz tanıtım için gayret sarf ederken yerelde de bu ve benzeri değerlerin gezilip görülebilir halde olması çok önemli” dedi.

Ordu Valiliği’nin “Aklın Yolu Bir” adlı turizm projesi kapsamında turizmciler ve seyahat acenteleri ile gezi dergisi editörlerinden oluşan grup 3 günlük gezi için Ordu’ya geldi. Gezi kapsamında Ünye’yi de ziyaret eden, Ünye’deki tarihi ve turistik alanları gezen grup bölgenin turizm açısından gelişmesi için yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Turizm Uzmanı Ersin Demirel, “Aklın Yolu Bir” projesiyle ilgili Ordu Valiliği’nde bir turizm projesi yapmak için bulunduklarını dile getirerek, “Geçen yıl başlayan ‘Aklın Yolu Bir’ projesine Yürüyüş Rotaları ve Ordu Turizm Keşif Rehberi isimli bir kitap oluşturduk. Bu kitabın oluşması 5 ay sürdü. Ordu’daki bütün değerleri kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri olabildiğince değerlendirmeye çalıştık. Bu çalışmanın en son ayağı da hayata geçirilen projenin ete kemiğe bürünebilmesi için tanıtımı gerekiyordu. Bu yüzden de bir info gezisi yaptık. Çeşitli bölgelerden seyahat acentelerini ve gezi dergilerini Ordu’ya davet ettik. 2 gece konaklamalı 3 günlük bir info turu yapıyoruz” dedi.

Amaçlarının yerelde yaşayanları bölgesel olarak buraya tur düzenleyen seyahat acenteleri ile buluşturmak olduğunu belirten Demirel, “Türkiye’nin önde gelen dergilerini ve gezi dergilerini Ordu’nun tanıtımını yapmak için buraya davet ettik. Umuyorum bu 4-5 aylık süre içerisinde Ordu turizm alanında ulusal basına taşınacaktır. Ordu denince bütün bölgeyi dolaşmaya çalışıyoruz. Fakat 3 günlük bir turla bunu yapma çok zor. Bu kitap içerisinde oluşturulan Ünye ile ilgili kendi içerisinde 4 km’lik bir kent turu ve bu kent turunun haritası oluşturuldu. O kent turunun kısa bir bölümünü arkadaşlara gezdirip Ünye’nin tarihi ve doğal güzellikleri konusunda bir kesit sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu

Turizm’de tanıtım kadar turizm değerlerinin korunması ve gezilebilir olmasının da çok önemli olduğunun altını çizen Turizmci Ersin Demirel, “Kent turu Ünye’de Cumhuriyet Meydanı’ndan başlıyor, Saray duvarlarından devam ederek kiliseye, Hacıosman Ağa Camii’ne çıkıyor. Sebile Hanım Konağı’ndan kent müzesine, oradan kadılar yokuşuna ardından da arastaya iniyoruz ve tekrar kent merkezinde bitiyor. Önemli olan gelen insanları kent merkezinde tutabilmek. Bunun için de kent dokusundaki bir takım şeyleri ön plana çıkarmak gerekiyor. Ünye sokaklarına bir sokak makyajı gerekiyor. Bir takım restorasyonlar yapılıyor, tabii ki buda çok güzel. Ama eski kent dokusunu ayakta tutmak manasında çok şey yapılması gerekiyor. Ünye’nin en güzel yerlerinden biri de Ünye Kalesi, fakat orayı gezemiyoruz. Bugün dikenlerle ve çalılarla kaplanmış durumda. Kısaca biz bir yandan tanıtım yaparken yerelinde tarihi değerleri koruyarak bir takımda düzenlemeler yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Turizm alanında faaliyet gösteren seyahat acenteleri ile gezi dergisi editörlerini Sebile Hanım Konağı’nda ağırlayan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek ise, “Turizmde herkese ayrı görevler düşüyor. Ünye’nin 15 bin yıllık bir tarihi ve Ünye Çamlık motelinin Türkiye’de 18. motel olmasına rağmen bugüne kadar biz turizmden gerekli şekilde Karadeniz Bölgesi olarak yararlanamadık. Çünkü Karadeniz Bölgesi saklandı ve geri kaldı. Ünye’de turizm varken Antalya ve Bodrum’u bilinmiyordu. Eskiden gelen yabancılar çoktu. Ama artık hep başka bölgelere kaydı. Bundan sonra küresel ısınmadan dolayı da Ünye’nin ve Karadeniz’in kaderinin değişeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı

Geziye katılanlar arasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Dışişleri Daire Başkanlığı Kültür Yolları Sorumlusu ise, Türkiye’deki son dönemde yapılan kültür yollarıyla ilgili çalışmaları yönettiklerini belirterek, “Bakanlığımız çeşitli şehirlerde hem turizmin gelişmesi hem de kültürel değerlerin korunması için bir çalışma başlattı. Ordu Valiliğimizde bu konuda ki hassasiyetini gösterdi ve çok hızlı bir çalışma ile güzel bir kitap çıkardılar. Ordu’nun ilgili bütün ilçelerinin de yer aldığı, yürüyüş rotalarının olduğu ve kültürel mirası değerlerin yer aldığı bir çalışma oldu bu. 5- 6 ay gibi kısa bir sürede bitti ki bu birçok ilçelerde bu şekilde kısa bir sürede bitmemişti. Bu açıdan bizce de çok önemli. Sanırım Ordu’nun bir turizm destinasyonu olduğunu göstermiş oldu bu kitabımız. Hazırlanan kitaplardan en kaliteli olan kısımlardan biri de Ordu olmuştur. Ordu, bundan dolayı çok şanslı bence. Umarım bu tanıtım turuyla beraber bir artış olur” açıklamasında bulundu

Ordu’nun dünya çapında bir turizm markası olabilmesi için çok büyük bir avantajları olduğunu belirten Marka Kentler Birliği’nden Marka Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik şunları söyledi: “Bu çerçevede Ordu Valiliği olarak marka kent strateji kalkınma planı hazırladı. Bu konuda özellikle Ünye Ticaret Odası Başkanımızla birlikte Ünye’nin marka değerlerini birlikte tespit ettik. Bugün buraya çok kapsamlı seyahat acenteleri geldi. Kültür Bakanlığı’nda destinasyon oluşturabilecek birimler gelmiş oldu. Artık Ünye, dünya çapına çıkacak bir destinasyon olmuş olacak. Bunun çalışmaları başlamış oldu. Burada turizm paket tur programları hazırlamış olacağız. Bu programları hazırlarken de biz Ünyelilerin tamamen bu programın içerisinde olmasını istiyoruz. Çünkü burada dolaştığımız zaman çok tatlı insanların olduğunu gördük. Ve burada turistlerin sadece otobüsle geçerken yemek yemek için konakladıkları bir yer olmasını istemiyoruz. Gelip evlerde konaklamalarını istiyoruz. Bunun için Ünye’de bir ev pansiyonculuğu sistemi geliştirmek istiyoruz. Ünye’de dünkü çocuklar grubu ile birlikte de olduk. Çok özel insanlarla da tanıştık. Turistlerinde gelip bu kişilerle birebir vakit geçirmesini istiyoruz. İşte o zaman gerçek manada Ünye’de turizmin hareketleneceğine inanıyoruz.”
Kaynak: İHA