Bu Cihaz Meme Kanserine Düşman

Meme kanseri için klasik Radyoterapi (RT) tedavisinde 6-8 hafta süren tedavi, “Intraoperatif Radyoterapi’ yöntemi ile birkaç dakikada tamamlanabiliyor.

Ankara Onkoloji Hastanesi’nden Prof Dr. Erhan Reis, Doç. Dr. Mehmet Ali Gülçelik ve Doç. Dr. Yıldız Güney ise söz konusu yöntemin Türkiye’deki en önemli uygulayıcılarından bir kaçı.
Yöntemin avantajlarını anlatan Doç. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, “Intraoperatif Radyoterapi’ ile tedavinin ilk kez 1999 yılında İtalya’nın Milano kentindeki Avrupa Onkoloji Merkezi’nde kullanılmaya başladığını hatırlattı.Bu tedavinin dünyada yaygın olarak kullanılan ve meme kanserinde çok fazla klinik çalışması bulunan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gülçelik, Intraoperatif Radyoterapi’nin meme kanserinde yapılan klasik radyoterapi tedavisine göre özellikle zaman ve kozmetik açıdan avantajları olduğunu vurguladı.Doç. Dr. Gülçelik, Klasik Radyoterapi (RT) tedavisindeki; 6-8 haftalık tedavi süresi, RT cihazlarının pahalı ve çalıştırılması için gereken maliyetin fazlalılığı, tümör yatağı ışınlamasında ve doz ayarlanmasındaki sıkıntılar, RT tedavisi sonrası oluşan kozmetik problemler ile kemoterapi tedavisinde (KT) ara sıra gecikmeler olduğunu belirterek, ancak İntraoperatif RT tedavisinde bu risklerin yaşanmadığını ifade etti.

Intraoperatif Radyoterapi ile meme kanseri tedavisinin 2-3 dakika gibi çok kısa sürede tamamlanabildiğini aktaran Doç. Dr. Gülçelik, yöntemin diğer avantajlarını şöyle sıraladı:
“Klasik tedavide oluşan cilt çekintileri, meme ödemi oluşmuyor. Daha az liponekroz, daha az fibrozis, daha az kozmetik problem, ameliyat sonrası hastanede kalış süresini etkilemeyen bir tedavidir. İntraoperatif RT de ameliyathaneyi korumaya gerek yoktur..”HER MEME KANSERİ OLANA UYGULANAMIYORAnkara Onkoloji Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, bu kadar avantajı olan bu tedavinin her meme kanserli hasta için de uygun olmadığını hatırlattı.Genel olarak 50 yaş altında ve tümör çapı 3 santim üzeri olan hastaların tedaviye uygun olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gülçelik, meme kanseri kadar çok yaygın olmasa da İntraoperatif RT’nin bazı karın içi tümörlerde özellikle pankreas kanseri ve bu bölge etrafındaki tümörlerde, mide kanserleri, kalın barsak-rektum kanseri ve yumuşak doku tümörlerinde de kullanıldığını kaydetti.

Doç. Dr. Gülçelik, “Yine tümörlerdeki en büyük avantajı 2-3 ay sürecek tedavinin, ameliyathanede dakikalar içinde tamamlanması ve karın ışınlamasının daha rahat olarak hastalıklı bölgeye odaklanmasıdır.” bilgisini verdi.