Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Biz biliyor ve inanıyoruz ki demokratikleşme, yerelleşme ve sivilleşme ileri demokrasiye giden en temel kademelerden bir tanesi'' dedi.

Şahin, Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'nde ''Adana Kültür Günleri'' etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Adana Yemekleri Yarışması Ödül Töreni''nde yaptığı konuşmada, kendisinin de bu bölgenin bir evladı olduğunu söyledi.

Bu bereketli toprakların herkese kısmet olmadığını ifade eden Şahin, ''Çukurova'nın bu bereketli toprakları, o bereketli tarlaları, bereketli insanları, havası, suyu, her şeyi bir başka. Uçaktan inerken bunu çok kısa sürede hissettim. O kadar güzel bir yurdumuz var ki her köşesi başka bir cennet. Allah bize büyük bir lütuf vermiş'' dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün yaptığı çalışmanın önemli ve kıymetli olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başka bir şey gördü memleket. Artık belediyecilik yol, su, elektrik, değil. İnsan odaklı belediyecilik, doğumundan ölümüne insanın yanında olmayı gerektiriyor. Onun her anında, 'iyi gününde kötü günüde, sevincinde kederinde yanındayız' demeniz ve onun yaşam kalitesini yükseltmesi gerekiyor. Sağlıkta, eğitimde neye ihtiyacı varsa onu yanında hissetmek istiyor. Bu bakımdan yeni bir belediyecilik anlayışındayız. Aslında bu bizim demokratikleşmenin de bir basamağı. Biz biliyor ve inanıyoruz ki demokratikleşme, yerelleşme ve sivilleşme ileri demokrasiye giden en temel kademelerden bir tanesi. O nedenle bir taraftan yerel belediyecilerin kaynağını, güçlerini artırmaya, bir taraftan da merkezle yerelin kendi içerisinde senkronize olmasını ve tek vücut olup kendi bölgesine hizmet etmesini sağlamaya çalıştık.''

Şahin, kültür günlerinin çok önemli olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Küreselleşme, nimeti ve külfetiyle dünyayı küçük bir köy yapıyor. Nimeti var ama külfeti de var. Tek başına, tek tip olmamak için yerelleşmemiz, yerel kültürümüzü güçlendirmemiz lazım. Çünkü kültür bir ülkenin hafızası, kimliği. Adanalı, Gaziantepli deyince oraya ait. Her şeyiyle, yaşamıyla bir kültür. Dolayısıyla bu hafızayı güçlü tutmamız lazım. Küreselleşmeye karşı kendi ülkemiz insanının yerel gücünü güçlü bir şekilde muhafaza etmemiz lazım. O nedenle kültür ve kimlik çok önemli. O nedenle ustalık döneminde de uzun yılardır beklediğimiz Kültür ve Turizm Bakanı Adanalı oldu. Bu büyük bir sorumluluk, emanet olarak karşımızda.''

''Bir kadın olarak, bir ana olarak mutfak çok önemli'' diyen Şahin, şöyle devam etti:

''Yemek çok önemli, yemek deyip hemen geçmemek gerekiyor. Çünkü burada büyük bir hafıza var. Adana'nın yemeğinde Selçuklu var Anadolu var. Türk mutfağı denilen şey, Adanası ve Gaziantep'iyle, Ege'siyle, doğusuyla batısıyla birleşiyor, çok güçlü bir hazineyi meydana getiriyor. Hem toprakları çok önemli, aynı zamanda kadıların el emeği göz nuru. Büyük bir emek istiyor, büyük bir gayret istiyor. Özellikle ben rahmetli annemden biliyorum. Sabah kahvaltısı biter bitmez mutfağa geçer, öğle yemeğine başlar eser ancak ortaya çıkardı. Biz tabii ki bu işlerle çok uğraşa uğraşa bu konuda zayıfladık. Ama hakikaten çok lezzetli diye bir kaşık aldığınız şeyin içerisinde o kadar yol ve emek var ki alın teri var ki gayret var ki, ben bu bakımdan tüm hanımları kutluyorum. Başkana bu kültürü yaşatmaya çalıştığı için teşekkür ediyorum. Çok güçlü bir kültürümüz var ve bunu yaşamalı, yaşatmalıyız, çocuklarımıza ve gençlere öğretmeliyiz. Bu üzerimizde büyük bir sorumluluk ve vebal. Bu bakımdan da kültür günlerinin önemine inanmak ve özümsemek lazım.''

-Mehmet Ali Şahin'in konuşması-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise çağımızda farklılıkların kavga nedeni olmasının sıkıntıları yaşandığını söyledi.

Şahin, ''Ülkemizde de farklıların kavga nedeni oldu, ama artık Türkiye farklılıklarımızla güzellikleri yaşamanın bir dönemine girdi. O bakımdan kültürle bunun çok yakından bir ilgisi olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise kendin bu tür etkinliklerle bölgenin kültür ve sanat merkezi olma konumunda büyük mesafeler katettiğini belirterek, katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından ''Adana Yemekleri Yarışması''nda dereceye girenlere ödülleri Fatma Şahin, Mehmet Ali Şahin ve Vali Hüseyin Avni Coş tarafından verildi.

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Bakan Fatma Şahin'e hediye verdi.

Muhabir: Volkan Kaşik

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA