'şapkalı Mantar' İşsiz Kadınlara Umut Oldu

Tunceli'de, 'Kadınlarımızın Umut Dünyası' adlı proje kapsamında 'şapkalı mantar' olarak tabir edilen kültür mantarını yetiştirmeyi öğrenen kadınlar, aile bütçesine katkı sunuyor.

Kalkınma Bakanlığı'nca Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında desteklenen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projede, açılan kültür mantarı yetiştiriciliğine katılan 20 kadın, altı ay aldıkları eğitim ardından Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ait tesislerde kültür mantarı yetiştirmeye başladı.

Kültür mantarı yetiştiriciliği kursuna katılarak, kültür mantarı yetiştirmeyi öğrenen kursiyer kadınlar, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde “Şimdi Hasat Zamanı” adı altında bir etkinlik düzenleyerek, ürettikleri kültür mantarının tanıtımını yaptı. Tanıtıma katılan Vali Hakan Yusuf Güner, üretici kadınlarla birlikte kültür mantarı yetiştiriciliğinin yapıldığı yeri gezerek, SODES projelerinin sadece eğitime dayalı değil, üretime dayalı olması gerektiğini söyledi.

Vali Güner, yaptığı açıklamada, “Biz artık Tunceli’de SODES projelerini sadece eğitime dayalı değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ilkesine göre, üretime dayalı olmasını istiyoruz. Çünkü Tunceli’de üretim çok fazla yok. Kızlarımız, kadınlarımız, bacılarımız Tuncelili kardeşlerimiz bunlar, köyden gelen var, merkezden gelen var. Her gün yüzlerce kişi, ben iş arıyorum diyor. Tunceli’nin kadınları iş gücü anlamında Son derece çalışkan, üreten bir özelliğe sahip. Bu projenin eğitim aşaması tamamlandı ama bunun üretime dönüşmesi önemli. Bu işte kararlı olursanız, özveride bulunursanız, biraz gayret ederek, katkı sağlayarak, bu işi gerçekten üretim modeli haline getirirseniz, belki de Tunceli’de mantar konusunda kendi köylerinize, kendi ilçelerinize örnek teşkil edersiniz. Bunun meşalesini siz buradan yakmış olursunuz.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ise ilde bitkisel üretimin yapıldığı tarım alanlarının sınırlı olmasının, engebenin fazla oluşu ve karasal iklimin olumsuz etkileri gibi nedenlerden dolayı, kapalı alanlarda üretimi yapılan ürünlerin yetiştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Kaya, şöyle dedi: "Bu amaçla, alternatif bir üretim şekli olan ve ilimizde üretimi yapılmayan kültür mantarı üretimini yaygınlaştırmak, böylece yöre halkının gelir düzeyini artırmak, besin ihtiyacını nispeten karşılamak için teorik ve uygulamalı eğitim vererek kadın çiftçilerimize mesleki formasyon kazandırılması hedeflenmiştir. Böylece, SODES tarafından desteklenen ve il müdürlüğümüz tarafından yürütülen 'Şapkalar Kadınlarımızın Umut Dünyası' adlı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Projesi'ne yirmi bayan kursiyerle başlanmış ve ilk üretimi gerçekleşmiştir. Arkadaşlarımıza, kararlı olmaları gerektiğini ve kendilerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. "