İtalya, Hindistan'da Cinayetle Suçlanan 2 Askerini, Bu Ülkeye Geri Göndermeye Karar Verdi

İtalya, Hindistan'da cinayet suçlamasıyla yargılanan ancak bir süredir şartlı izinle ülkelerinde olan 2 askerini Hindistan'a gönderme kararı aldı.

İtalyan Hükümeti'nden yapılan açıklamada, Şubat 2012'de Hintli balıkçıları korsan zannederek vurdukları için Hindistan'da cinayet suçlamasıyla yargılanan ve şartlı izinle bir süredir İtalya'da bulunan 2 askerin, daha önce açıkladığı üzere ülkelerinde kalacaklarına dair kararını değiştirerek, Hindistan'a gönderileceklerini bildirdi.

İtalyan Hükümeti'nin bu kararı, Hindistan'ın askerlerin ölüm cezası almaması ve başka güvencelere dayanarak verdiği belirtildi. Askerlerin bu akşam Hindistan'a gitmek üzere yola çıkacakları ifade edildi.

Konuyla ilgili askerlerin aileleri ise yorum yapmaktan kaçındı.

Yaklaşık bir yıldır İtalya ile Hindistan arasındaki ilişkilerin zaman zaman gerilmesine yol açan olayla ilgili İtalya, kısa süre önce şartlı izinle memleketlerinde bulunan askerlerinin Hindistan'a bir daha geri dönmeyeceklerini açıklamıştı.

Buna karşılık Hindistan'da Yüksek Mahkeme, askerlerin dönüşüne kefil olduğunu belirttiği İtalya'nın Yeni Delhi Büyükelçisi Daniele Mancini'nin dokunulmazlığının kalkmasına ve Hindistan'dan ayrılamayacağına hükmetmişti.

Geçen yıl şubat ayında meydana gelen olayda, Hint Okyanusu'nda nakliyat yapan bir İtalyan kargo gemisini bölgedeki korsan faaliyetlerine karşı korumakla görevli 2 İtalyan askeri, Hindistan tarafından 2 balıkçının ölümünden sorumlu tutuluyor. Askerler ise balıkçıları korsan sandıkları için vurduklarını savunuyor. İtalya, olayın uluslararası sularda meydana geldiğini, Hindistan ise saldırının Hint karasularında olduğunu iddia ediyor.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA