Bursa Kitap Fuarı’nda, Bandrolsüz Kitap Satmışlar

Bursa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri Bursa Kitap Fuarı’nda yaptıkları denetimlerde bin 493 bandrolsüz kitap ele geçirdi.

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, yapılan bir ihbar üzerine Bursa Kitap Fuarı’nda bandrolsüz kitaplara yönelik bir operasyon düzenlendiği bildirildi.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 81. Maddesinin 5. Fıkrası ve Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 ve 9/A maddeleri çerçevesinde valilik izni operasyon düzenlendiği kaydedilen açıklamada, bin 1387 adet bandrolsüz kitap ile 106 adet usulsüz bandrol kullanılan bandrollü kitap ele geçirildiği bildirildi.

Olayla ilgili olarak 5 kişi hakkında soruşturma başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Elde edilen kitapların hiçbiri kamuoyunda korsan olarak bilinen kitaplardan olmayıp, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlenen ‘bandrol yükümlülüğüne’ aykırı şekilde piyasaya sürülen kitaplardır. 5846 SayılıFikir ve Sanat Eserleri Kanunun 81. Maddesine göre ‘süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılması zorunludur.’ Aynı zamanda 4. Fıkrasında da ‘bandrol yükümlülüğüne aykırı olarak bir eseri satışa arz eden kişi (1) yıldan (5) yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ hükümleri bulunmaktadır. Bu çerçevede piyasaya kitap satışı yapan vatandaşlarımızın. Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesinde belirtilen istisnalar dışında tüm kitaplara, mağdur olmamaları için bandrol yapıştırmaları gerekmektedir. Emniyet Müdürlüğümüzün,5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserlere yönelik olarak denetimler yapılmaya devam etmektedir. "