Obaf Açık Denizlerdeki Ticari Balıkçılığın Üç Yıl Yasaklanmasını İstiyor

Olta Balıkçıları Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, balıkçılığın sürdürülebilirliği ve stokların korunması için denizlerde ticari balıkçılığın 3 yıl yasaklanmasını istediklerini söyledi.

Obaf Açık Denizlerdeki Ticari Balıkçılığın Üç Yıl Yasaklanmasını İstiyor
Birleşmiş Milletler Çevre Programı-Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporun, aşırı avlanmaya bağlı balık stoklarının hızla azaldığını ortaya koyduğunu söyleyen Atalay, “Stoklar alarm veriyor. Avlanma 3 yıl yasaklanmalı” iddiasında bulundu. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de balık nesillerinin ve stoklarının yok olma tehlikesi bulunduğunu ifade eden OBAF Başkanı Atalay, av yasağının uygulanacağı dönemlerde hükümetin sektörü desteklemesi gerektiğini de belirtti.

Balık neslinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için denizlerdeki bilinçsiz ve aşırı avlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Ticari balıkçılık belirli süre yasaklanmazsa kısa süre içinde açık denizlerde avlanacak balık türü kalmayacak” dedi.

Av yasağının özellikle denizlere kıyısı olan ülkelerde de uygulanması gerektiğini anlatan İsmail Atalay, “Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde de bu yasak uygulanmalı Türkiye bu konuda öncü olabilir. Ege ve Akdeniz'de balık stoklarının azalmasındaki bir başka önemli etken Kızıldeniz'den gelen istilacı balık türü sayısındaki artış. Akdeniz ekosistemine oldukça zarar veren ve birçok yerli balık türü üzerine aşırı baskı kurup yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan istilacı balık türlerle mücadele etmek için Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkeler ortak acil eylem planı hazırlamalı” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'ta yapılan çalıştayda sahil bölgelerde oltayla avlanan amatör balıkçılara kısıtlama getirilmesinin gündeme geldiğini de söyleyen Atalay, “Olta balıkçısının günlük avlanma limitini düşürerek ticari balıkçılığı korumak imkansız. Ticari balıkçılığı korumak istiyorsak öncelikle balık stoklarını artırmanın yolları aramalıyız” dedi.

Kaynak: İHA