İdris Bal: Başkanlık Sistemi İle Ne Diktatörlük Gelir Ne De Ülkede Bölünme Olur

AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, Adana'da Başkanlık Sistemi'ni anlattı.

Bal, "Başkanlık sistemi ile ne diktatörlük gelir ne de ülkede bölünme olur. Terör bu ülkenin ilelebet sorunu olmayacak. Onun için federalizm ve bölünme gibi laflar, korku ortamı üretmeye çalışmak gereksiz çabalardır. Bunu yerine Türkiye’ye uygun bir Başkanlık sistemi geliştirmek için çaba harcamalıyız." dedi.

AK Parti, Başkanlık sistemini anlatmak için 17 ilde aynı anda ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ konulu toplantı düzenliyor. Adana'da gerçekleştirilen toplantıya Kütahya Milletvekili, Dışişleri Komisyonu üyesi Prof Dr. İdris Bal, konuşmacı olarak katıldı.

Bal, buradaki konuşmasında ülkenin günlerce ve aylarca başbakan ve cumhurbaşkanı seçilememesini konuştuğunu hatırlatarak, "Sonra biri çıkıyor hem darbe yapıyor hem de Cumhurbaşkanı oluyor. Terör ve darbeler bize çok ağır bedeller ödetti. Bizim bu tür kaos ortamlarından, başbakan ve cumhurbaşkanı seçilme kavgalarından kurtulmamız lazım. Uluslararası korkulardan; Amerika ne der? Rusya ne der? Çin ne der? Aman başımıza iş almayalım gibi korkulardan tamamen kurtulmamız lazım." dedi.

Yeni, anlaşılır ve uygulanır bir anayasa yapmanın elzem olduğunu anlatan Bal, Türkiye'nin daha demokratik, daha özgür olması için atılması gereken adımlar ve uygulanması gereken değişimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Başkanlık sisteminde güçler dengesinin söz konusu olduğunu anlatan Bal, sistemin tıpkı bir kuşun iki kanadı gibi işlediğini anlattı. Bal, "Yaralı bir kuş nasıl ki uçamaz. Orada da öyle yasama ve yürütme iki kanat olarak bir birini kontrol ediyor, dengeli bir gidiş söz konusu oluyor. Şimdiki demokratik seçim ve parlamenter sistemimizde ki başbakanların daha güçlü olduğunu söylemiştim. Baraj sistemi ne kadar demokratik? Baraj sistemi koalisyonların önüne geçmek için düşünülmüş ama şimdi bunu da deliyorlar, bağımsız adaylar bölgelerinden seçilip meclise giriyorlar ve akabinde tekrar partilerine dönüyorlar." dedi.

Vekillerin bakanlık beklentisi olduğundan partinin liderine karşı olacak eylem ve söylemde bulunmasının çok zor olduğuna dikkat çeken Bal, şöyle dedi:

"Başkanlık sistemi ile ne diktatörlük gelir ne de ülkede bölünme olur. Terör bu ülkenin ilelebet sorunu olmayacak. Onun için federalizm ve bölünme gibi laflar, korku ortamı üretmeye çalışmak gereksiz çabalardır. Bunu yerine Türkiye’ye uygun bir Başkanlık sistemi geliştirmek için çaba harcamalıyız. Cumhurbaşkanı seçimi, başbakan seçimi, yasama ve yürütme kavgaları yaşanmayacak bir sisteme ihtiyacımız var. En başarılı koalisyonlar bile tek başına iktidar olan parti dönemindeki başarıyı yakalayamadılar. Buna hepimiz şahit olduk. Ülkemizde 11 yıldır AK Parti iktidarı var ama tek partili iktidar her zaman devam edemeyebilir. Türkiye’de tam anlamıyla istikrar sağlanması için Başkanlık Sistemi'ne geçilmesi gerekiyor. "