İlknur Denizli’den İzmirli Çiftçilere Tarım Müjdesi

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin girişimleri sonuç verdi ve İzmirli tarım ve gıda sektörünün temsilcileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı bir toplantıda buluştu.

İlknur Denizli’den İzmirli Çiftçilere Tarım Müjdesi
İzmir’deki tarım ve gıda sektörünün son durumu ve yapılması gerekenlerin ele alındığı ve bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıdan İzmir’de bir tarım ve gıda toplantısı yapılması kararı çıktı.

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in İzmir tarımını büyütmek ve geliştirmek konusunda İzmirli çiftçilere ve sektör temsilcilerine her türlü desteği sunacakları sözünü verdiğini söyledi.

Denizli, toplantının konuşmalarla kalmadığını, somut kararlar da alındını belirterek,bunlardan birinin de İzmir’de bir Tarım ve Gıda Zirvesi’nin gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir’in özel bir ilgiyi hak ettiğini kaydederek, “Tarım açısından her türlü olumlu koşulların var olduğu iklimi çiftçisinin birikimi ve gelişmiş tarımıyla İzmir özel bir ilgiyi hak ediyor. Milletvekilimiz İlknur Denizli ve İzmirli temsilcileri dinledikten sonra İzmir’de bir tarım zirvesinin çok faydalı olacağına inandım” dedi.

AK Partili Vekil İlknur Denizli de, “Sadece konuşup derdimizi, önerilerimizi aktarmadık. Toplantıdan somut sonuç aldık. İzmir tarım temsilcilerinin kimi talepleri hemen hayata geçirildi. Sayın Bakan İzmir tarımını büyütmek ve geliştirmek için yapılacaklar konusunda İzmirlilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Bu amaçla daha geniş bir tarım zirvesinin İzmir’de yapılacağının müjdesini verdiler. Bu toplantının İzmir açısından önemli kazanımı, İzmir tarımının ele alınacağı bir zirvenin İzmir’de yapılacağını Sayın Bakanın bize müjdelemesi olmuştur” dedi.

Vekil İlknur Denizli, on yıllık AK Parti hükümeti döneminde tarıma verilen desteğin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı uygulamalarından biri haline dönüştüğünü söyledi.

Denizli, açıklamalarında istatistiki verileri kullandı ve şu bilgileri verdi: “2002 yılında 45 milyon TL olan destek miktarı 2012 yılında yüzde 442 artarak 244 milyon TL olmuştur. Biz iktidara geldiğimizde hayvancılığa destek 7 Milyon TL iken bugün 20 kattan fazla artarak 151 Milyon TL olmuştur. Süt üretimindeki artışı en iyi sektör biliyor. Biz tarımı her türlü destekleyeceğiz. Ancak devlet yapması gerekenleri yaptıkça tarım sektörü kendi sorumluluklarını yerine getirmeli. Dönüşüme ayak uydurmalı. Evet, tarım bu ülkenin geleceği ama çiftçimizde bir sanayici gibi yatırım yaparken pazarı anlamaya çalışmalı.” Bakan Mehdi Eker’in İzmirli çiftçilerin gelirinin arttırılması için de katkı sunmaya hazır olduklarını söylediğini dile getirerek, “AK Parti olarak biz geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ülkemiz tarımıyla yakından ilgileneceğiz. 20 milyona yakın insan dolaylı ve direkt olarak tarımdan geçimini sağlıyor. Tarım beslenme ve stratejik pozisyon olarak önemli ama aynı zamanda İnsanımızın istihdam kaynağı. Türk Tarımını çiftçimizin refahını yükseltecek verimliliğe kavuşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

Toplantıya katılan sektör temsilcilerinden Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, süt hayvancılığının süt ve süt ürünleri sanayisi ile birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

Eskiyörük, “Süt üretimimiz hızla artıyor Ancak kooperatif usulüyle süt toplanmadığı, çok sayıda tüccar süt topladığı için süt toplama maliyeti artıyor. Bunu önlemek için devlet kooperatifleri desteklemeli. KDV oranında kooperatifler için indirim yapılmalı ve örgütlü yapılar güçlendirilmeli. Bu çiftçinin ve tarımın yararına olacaktır. Kooperatifler desteklenirse onlar da çiftçiyi destekler” dedi.

Yine sektörden İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli, hükümetin tarım politikasındaki olumlu uygulamaları için Bakan Mehdi Eker’e teşekkür etti ve şöyle konuştu: “Enerji girdileri bizi zorluyor. Kooperatiflere sağlanan imkânların bizlere de sağlanması gerekiyor. Teknolojimizi geliştirmek için yapacağımız yatırımlar için teşvik uygulamaları geliştirilmeli.” İzmir Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, konuşmasının başında küçükbaş hayvancılar adına Bakan Mehdi Eker’e teşekkür etti ve kıl keçisinde kredi verilmesine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türer, taleplerini şöyle dile getirdi: “Islah projeleri geliştirilmeli.Kıl keçisinde kredi verilmesine ihtiyacımız var. Soğuk zincir süt toplamamız sebebiyle maliyetimiz sıcak toplayanlara göre yüksek. Rekabetin eşit koşullarda olabilmesi için soğuk zincir konusunda standart getirilmeli.” Süs Bitkileri ve Çiçekçilik adına görüşlerini aktaran Ali Osman Öymen ve Selahattin Altun da, bakanlıkta kendileriyle ilgili bir birim kurulmasını istedi. Sektörün önünün çok açık olduğunu kendilerine imkân sağlanması halinde ithalatın azalacağı gibi büyük bir ihracat potansiyeline sahip olduklarını kaydeden Öymen ve Altun, süs bitkileri ve çiçek üreticilerinin enerji maliyetlerinin kendileri için çok büyük sıkıntı olduğunu sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA