Erzurum’un Kurtuluşunun 95. Yılı Kutlandı

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı törenle kutlandı.

Havuzbaşı Atatürk Anıtı'nda yapılan törende halk oyunları ekibinin sergilediği bar oyunu büyük beğeni topladı. 12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kuruluş günü töreni Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Küçükler, konuşmasında Erzurum’un düşman zulmüne uğramasına rağmen çok kısa bir sürede ayağa kalktığına işaret etti. Küçükler, Kurtuluş Savaşı’nın önemli mihenk taşlarından olan Erzurum Kongresi’nin düşman işgalinden sadece bir yıl sonra yapılmasının Erzurum’un kısa süre sonra nasıl ayağa kalktığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Küçükler, “Anadolu topraklarını bize vatan yapan büyük ecdadımıza her daim şükran borçluyuz. Asırlardan beri Anadolu'nun Doğu kapısını, Erzurum'u bekleyen ecdadımız, karlı Sarıkamış dağlarından Kuzey Afrika çöllerine, Balkan ovalarından Kafkas dağlarına kadar, çeşitli coğrafyalarda ve kıtalarda, bu aziz vatan ve bu aziz millet için kahramanca mücadele etmişlerdir. Vatan ve millet kavramları Erzurumlular için asla bir hamaset örneği olmamıştır; vatan ve millet konusu Erzurumlular için bir iman meselesidir, büyük bir mefkuredir. Bu ruhun bir tezahürü olarak Erzurumluların, kurtuluştan bir yıl sonra, şehrin enkazı üzerinde, Erzurum Kongresi'ni toplayarak, parçalanmak ve yok edilmek istenen vatanın kurtarılması, milletin birlik ve dirliği için verdikleri mücadele, hakikaten emsalsizdir.” şeklinde konuştu.

Törende öğrenciler okudukları şiirlerle kurtuluş coşkusuna ortak oldu. Halk oyunları ekibinin bar oyununu sergilemesi ise kurtuluş coşkusunu bir kat daha artırdı. Yoldan geçen vatandaşlar tören alanına yönelerek bar oyununu izledi.Törene Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Töreninin ardında Kars Kapı Şehitliği ziyaret edildi .