Özgürgün Fransız Totoal Şirketini Uyardı: İhtilaf Çözülmesse Taraf Olursunuz

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon arama faaliyetleri için sözleşme imzalayan Fransız Total şirketini uyardı.

Özgürgün, üzerinde anlaşılan parsellerin, KKTC’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verdiği yetki ve kullanım anlaşmasındaki parsellerle çakıştığını belirtti.

Özgürgün, "İhtilaf çözümlenmezse Rum tarafıyla işbirliğine giren şirketlerin de kaçınılmaz olarak sorunun tarafı haline gelecek." dedi.

Özgürgün yazılı açıklamasında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 10 ve 11. parsellerden faydalanılmasına ilişkin Fransız Total şirketiyle sözleşme imzalamasının, Rum tarafının Doğu Akdeniz’deki tek taraflı ve gayrı yasal hidrokarbon arama faaliyetlerine tansiyon artırıcı yeni bir boyut eklediğini kaydetti.

Rum tarafının bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atan pervasız adımına bu kez bir Fransız şirketini ortak etmesinin “esef verici bir gelişme” olduğunu ifade eden Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının eşit haklarını koruma kararlılığına rağmen Rum liderliğinin oldubitti yaratma hayallerini sürdürdüğünü, bu tehlikeli yaklaşımının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, TPAO’ya verilen ruhsatlar ve kullanım anlaşmasını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Rum tarafının Total şirketi ile sözleşme imzaladığı parseller bu sahalarla çakışmaktadır. Kıbrıs Türk tarafı olarak ümidimiz, Rum tarafındaki liderlik seçimlerinin ardından yeniden canlanması beklenen BM müzakere sürecini en kısa sürede adil ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlandırmaktır. Bu yöndeki iyi niyet ve çabalarımız samimiyetle devam edecektir. Ancak, Rum tarafının masada kalarak uzlaşmamak ve Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etmek yaklaşımı sürdükçe, hidrokarbon konusunda hak ve menfaatlerimizi korumak üzere garantör Türkiye ile birlikte gerekli tüm önlemleri almaya kararlıyız."Bu sorunun kapsamlı bir şekilde çözümlenmediği sürece, Rum tarafıyla işbirliğine giren şirketler kaçınılmaz olarak sorunun tarafı haline geleceğine vurgu yapan Özgürgün, "Fransız Total şirketi Rumlarla imzalamış olduğu sözleşmeyle ticari kayıp yanında Kıbrıs Türk tarafı, TPAO ve Türkiye ile karşı karşıya gelme riskini satın almış olduğunun bilincinde olmalıdır." dedi.

Bakan Özgürgün, Rum tarafını barış ve istikrarı tehlikeye atan hayallerine son verme çağrısı yaparak, “Hidrokarbon kaynaklarının paylaşımına ilişkin yapıcı önerimize olumlu yaklaşarak sorunu hemen ve eşit haklarımız çerçevesinde çözmek, istikrar ve güvenlik yanında ekonomik açıdan da en aklıselim yaklaşım olacaktır." ifadelerine yer verdi .