Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Kocaeli'de Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Fabrikalarımızın çevre dostu, bacalarından partikül ve karbondioksit çıkmayan, atık su arıtılması noktasında yüzde 98 rakamlarına ulaşmış bir kentimiz var. Köylerimiz de buna dahildir'' dedi.

Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Kocaeli'ye gelen Bayraktar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Burada konuşan Bakan Bayraktar, Kocaeli'nin coğrafi konumu ve sanayileşmenin öncülüğü yapan önemli kentlerden biri olduğunu anlattı.

Dünya'da çevreciliğin öne çıktığı dönemde Kocaeli'de de bunun titiz bir şekilde takip edildiğini ifade eden Bayraktar, kentte tüm yöneticilerin uyum içinde çalıştığını kaydetti.

Bayraktar, bu durumun Kocaeli'nin kalkınmasına olumlu etki yaptığını dile getirerek, ''Fabrikalarımızın çevre dostu, bacalarından partikül ve karbondioksit çıkmayan, atık su arıtılması noktasında yüzde 98 rakamlarına ulaşmış bir kentimiz var. Köylerimiz de buna dahildir. Denizlerimiz de eskiye göre çok temizlenmiştir. Mavi bayraklı kıyılar artmıştır. Şu anda 14 tane çalışan Organize Sanayi Bölgesi var. Biri de kurulma aşamasında toplam 15 OSB. Bu, Türkiye'de belkide en fazla OSB olan şehrimiz. Bu sanayi bölgelerinde çevreye duyarlılık artıyor. Kendi içlerinden atık su arıtma sistemleri var'' diye konuştu.

-''Tapu, kadastro da yanlış istemiyoruz''-

Bayraktar, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisine ciddi oranda katkı sağladığını belirterek, kentin ihracatın lokomotifi konumunda olduğunu bildirdi.

Gelişmiş ülke olma yolunda gayret içinde olduklarını ifade eden Bayraktar, gelecek 10 yıl içinde Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için çalıştıklarını kaydetti.

Bayraktar, bu hedefte Kocaeli'ye de büyük görev düştüğünü dile getirerek, üretilen ihraç ürünlerinin yüzde 90'ını sanayi mamullerinin oluşturduğunu ve bunların büyük kısmının Avrupa'ya ihraç edildiğini belirtti.

Yeni bir ihraç kapısı olarak Afrika ile bütünleşmeye çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, bu kapsamda Kuzey Afrika'da, Türki cumhuriyetlerde ve Orta Doğu'da ilişkileri geliştirmeye gayret gösterdiklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar, belediyelerin birbirleriyle koordineli olarak çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

''Çevre düzeni planlarının yapılması ve coğrafi bilgi sistemlerinin geliştirilmesi, gelişmemize katkı sağlayacaktır. Belediyenin de böyle bir düzeni var. Bizim de Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz var. Bu tapu kadastro sistemine katkı sağlayacak. Kadastro sistemlerinin parsel bazında hatta biz santimetre bazında, milimetre bazında kadastro sistemleri geliştirmeye çalışıyoruz. Tapu, kadastro da yanlış istemiyoruz.''

-''Şehircilik anlayışı arttı''-

Bakanlıklarının kurulmasıyla insanlarda şehircilik anlayışının arttığını ifade eden Bayraktar, Kocaeli'de köylerdeki insanların şehirleşme olgusunun yüzde 98 olduğunun kabul edildiğini kaydetti.

Bayraktar, şehirlerdeki imkanların köylerde de olmasını istediklerini anlatarak, Kocaeli'de yapılanlarla Türkiye'ye güzel bir mesaj vereceklerini dile getirdi.

2004 yılından itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 10 bin konut yaptığına değinen Bayraktar, ''Bunların büyük bölümü kentsel dönüşümde kullanıldı. TOKİ olarak biz de yaklaşık 13 bin konut yaptık. Yaklaşık 100 bin nüfus demektir. Bu, durmadan devam edecek'' dedi.

Muhabir: Kadir Yıldız

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA