Yaşanabilir Zonguldak Platformundan, Termik Santrallere “hayır” Açıklaması

Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına açıklama yapan Berran Aydan, Zonguldak ve çevresinin termik santraller kampusuna dönüştürülmesini istemediklerini söyledi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformundan, Termik Santrallere “hayır” Açıklaması
Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına basın dernek binasında açıklama yapan Berran Aydan, Zonguldak’ta termik santrallerin kurulmasına karşı olduklarını ve Zonguldak ve çevresinin termik santraller kampüsüne dönüştürülmesini istemediklerini belirtti.

Aydan, “Zonguldak’ta termik santral faaliyeti başvurularının ardı arkası gelmez oldu. En Son ZETES 3 (Zonguldak Eren Termik Santrali 3) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Bu ne demektir. Bu Eren Enerji Termik Santrallerin havaya, suya, toprağa zararı olmadığı ya da zararı varsa da kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu anlamına mı geliyor. Bu kaçıncı termik santral, bu ne bitmez çiledir, yeter artık, yetmedi mi dana ne kadar kandırılacağız. Özellikle kış aylarında göz gözü görmüyor. Zaten Zonguldak’ta ısınma amaçlı kömür yakılmasından kaynaklanan bir hava kirliliği var. Bir de buna santrallerden gelen kirlilik ekleniyor. Sonuçta, nefes alamıyoruz. Yüzümüzü yıkasak çamur akıyor. Toz duman içinde kalmış bir kente adeta mahkum edildik. Meyve ağaçlarımız kurudu. Kurumayan ağaçlarımızın meyveleri yara bere içinde. Yıllardır üstümüze kül yağıyor, asit yağıyor. Toprağımız kirlendi. Sularımız kirlendi. Havamız kirlendi. Denizlerimizi kirlettiler. Balık bile yiyemez olduk. Ama bunlar da yetmedi. ZETES 3 ile Zonguldak’ta 4. termik santral için de izin verdiler. Bitecek mi, hayır bitmeyecek. Biz sessiz kaldıkça da daha fazlası gelecek. Duy Zonguldaklı. Saltukova’da yeni bir termik santral için başvuru yapıldı. Ereğli Kandilli Bölgesi için bir başka hazırlık önceden başlatıldı. Amasra’da termik santral süreci zaten devam ediyor. Filyos Sazköy’de bile termik santral kurmak istiyorlar. Bizi duymuyorlar. Durmayacaklar. Halen mevcut 3 termik santralin birbirine eklenen gazı, tozu, külü, asidi ile ketimiz yaşanmaz hale geldi. Hastalandık, hastalanıyoruz. Soruyoruz, daha ne kadar hastalanacağız, ne kadar öleceğiz. Bizler artık yeter diyoruz. Bizim verecek ne havamız, ne toprağımız, ne suyumuz, ne de sağlığımız ve canımız var. Zonguldak ve çevresinin termik santraller kampusuna dönüştürülmesini istemiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA