Malatya'da 2 Bin 200 Hektarlık Alanda Kentsel Dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, birinci derece deprem kuşağında yer alan Malatya’da 2 bin 200 hektarlık alanda 3 bin 200 hak sahibinin yüzde 90’ıyla anlaşarak kentsel dönüşüm projesi yürütüldüğünü belirtti.

Proje kapsamında binaların büyük bölümünün yıkıldığını anlatan Erdoğan Bayraktar, “Burada 568 konut bitme aşamasında, 3 bin 200 konutun ihalesi bu yıl yapılacak.” dedi.

Bakan Erdoğan Bayraktar, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, yapılan yasal düzenlemeyle Malatya’nın da içinde bulunduğu 13 kentin büyükşehir statüsüne yükseltildiğini belirtti.

Malatya’nın 12 bin kilometre karelik alanın büyükşehir sınırları içine alındığını dile getiren Bayraktar, yeni statünün özellikle imar bütünlüğüne sahip, çok daha ahenkli bir şehirleşmeye zemin oluşturacağına işaret etti. Malatya’nın birinci derece deprem kuşağında yer aldığını anımsatan Bakan, şöyle devam etti: “Malatya’da Beydağı, Fırat ve Yamaç mahallelerinde dev bir kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 2 bin 200 hektarlık alanda 3 bin 200 hak sahibinin olduğu mevcut yürüyen bir kentsel dönüşüm projesi var. Burada yüzde 90’ının üzerinde anlaşma sağlandı. Binaların büyük bir bölümü yıkıldı. Kiraya taşındı. Kiralar belediye tarafından ödeniyor. Belediyenin ödediği kira yardımına destek olacağız. Burada 568 konut bitme aşamasında 3 bin 200 konutun ihalesi bu yıl yapılacak. Bunun dışında Taştepe’de de kentsel dönüşüm çalışmamız var. Belediye ile birlikte bunun hazırlıkları devam ediyor. Arkasından Hoca Ahmet Yesevi Mahallemiz var. Hatta Darende ilçemizde bir çalışmamız var.” Bayraktar, kentsel dönüşümün Malatya’nın yeni statüsüne değer kazandıracağını, kentin tarihi derinliğini de çok daha öne çıkaracağını savundu. Malatya’ya yeni katı atık bertaraf tesisi inşa edildiğini anlatan Bayraktar, yapılacak tesis ile çöp meselesine köklü bir çözüm getireceklerini kaydetti.

Kentteki diğer yatırımlara da değinen Bayraktar, “Malatya için yapılacak öncelikleri aldık. Belediyemizle beraber neler yapabiliriz, bunu aldık. 640 yataklı hastane ülkenin en modern hastanelerinden biri oluyor. O da bitmek üzere. TOKİ tarafından inşaatı yapıldı. Diğer yatırımlara da ciddi şekilde ağırlık veriyoruz.” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da 528 dönüm alan üzerine yapımı devam eden yeni katı atık bertaraf tesisi için de hibe desteği talep etti. Yeni Çevre yolunun bir an önce Malatya’ya kazandırılması gerektiğini kaydeden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bununla birlikte yine toplu taşımada şuanda hazırladığımız tram-bus projesi var. Bu projemiz ile ilgili olarak da sizden destek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Atıl vaziyetteki eski şoför okulu arazisinin de kentsel alan olarak projelendirilmesi için Malatya Belediyesi’ne devredilmesi talebinde bulunan Başkan Çakır, ayrıca Belediye tarafından yapılan çalışmalar ile ilgili de kısa bilgiler verdi. Malatya’nın Büyükşehir statüsünü hak ettiğini, bu süreçteki katkılarından dolayı Bakan Bayraktar’a teşekkür eden Çakır, Büyükşehir statüsünün Malatya’nın gelişmesine ve büyümesine ayrıca hız katacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar’a belediye çalışmaları slayt eşliğinde brifing sunan Başkan Çakır, ziyaret anısına kayısı kristali ile tepside kuru kayısı hediye etti .