Bağış: Avrupalılar Türkiye'nin Kapısına Gelecekleri Günü Hesap Etmeye Başladılar

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Artık Türkiye Avrupa’nın kapısında üyelik için yalvaran bir ülke değildir." dedi.

Fransa'nın Başkenti Paris'e resmi ziyarette bulunan Egemen Bağış, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada son dönemde Avrupalı siyasetçilerin Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki açıklamalarını değerlendirdi. AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin eşitler ilişkisini olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'nin artık Avrupa’nın kapısında üyelik için yalvaran bir ülke olmadığını vurguladı.Egemen Bağış, "İşte Avrupalı siyasilerin söylediği gibi Avrupalılar Türkiye’nin kapısına gelecekleri günü hesap etmeye başladılar. Avrupalılar da onun için akıllarını başlarına toplasınlar. İş işten geçmeden Türkiye ile bu eşit müzakere sürecinde gereken adımların eş zamanlı olarak atılması için gerekli teşviki ortaya koyabilsinler." ifadelerini kullandı.

"SİYASİ ENGELLER KALKARSA YILDA 10 FASIL AÇABİLİRİZ"

Fransa’nın son dönemde AB üyeliğiyle ilgili Türkiye’nin de adım atması yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Bağış, ‘’Türkiye sadece 22. ve 17. fasla değil aslında bütün fasıllara açıktır. Bugün Türkiye’nin önündeki siyasi engeller kalkarsa biz bir yıl içerisinde 10 faslı, 18 aylık bir süreç içerisinde de 15 faslı açabilecek noktaya gelmiş bulunmaktayız." dedi.

Türkiye’nin siyasi engellere rağmen açılış ve kapanış kriterlerini yerine getirmek için çok ciddi adımlar attığına da dikkat çeken Bakan Bağış, "Biz 22. daslın açılmasını başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Arkadan bir akım diğer fasılların açılması için adımlar atabiliriz." dedi.

17. faslın parasal politikalarla ilgili olduğunu ve ve Avrupa'da yaşanan Euro krizinden dolayı AB ülkelerinin sembolik olarak bu faslın açılması konusunda temkinli davrandıkları vurgusunda bulunan Bağış, "Ama Türkiye’nin parasal konular konusunda ne kadar başarılı olduğunu rakamlar ortaya koyuyor. Son 5 yıldır Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve bizim kurumuz Avrupanın en başarılı kurlarından bir tanesi." diye konuştu.

Artık Türkiye’de insanların maaşını aldıktan sonr gidip dolar ya da Euro’ya çevirmediklerini hatırlatan Egemen Bağış, "Türk Lirası AB’nin en değerli kurlarından bir tanesi. T.C. pasaportu Avrupa’nın en önemli pasaportlarından biri haline gelmeye başladı.

" -dedi.

Türkiye’nin, bölgenin parlayan yıldızı ve AB’nin içinden geçtiği sorunların çözümü olduğunu belirten Bağış, Türkiye’nin bu süreçte kilit bir ülke olduğunu Avrupalıların bunu fark etmeye başladıklarına dikkat çekti."ÜMİT EDERİZ RUM TARAFINDA MAKUL BİR İKTİDAR OLUŞUR"Kıbrıs konusuna da değinen Bakan Bağış, "Türkiye bugüne kadar Kıbrıs konusunda çok somut adım attı. Bundan sonraki süreçte de iyi niyetini ortaya koyabilecek çok önemli teklifler masaya koydu." dedi.

Bu tekliflerin hepsini reddeden tarafın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olduğunu hatırlatan Bağış, şunları söyledi: "Ümit ediyoruz ki Güney Kıbrıs’taki seçimler sonrası makul bir iktidar oluşur. KKTC ile oluşturabilecekleri her türlü uzlaşıda Türkiye’nin desteği olacaktır. Türkiye'nin bu süreçte tek beklentisi oluşacak çözümün siyesi eşitliğe dayalı olması gereğidir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminin birlikte kendi halklarına kabul ettirebilecekleri siyasi eşitliğe dayalı her çözümü Türkiye destekleyecektir. "