“Masallar Sadece Çocuklar İçin Değildir”

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Tacettin Şimşek, masalların sadece çocuklar için olmadığını söyledi.

Geçmiş dönemlerden örnekler veren Şimşek, “Jean de La Fontaine, masal ve fabllarını annesinde öğrendi.” dedi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde ilkokul öğrencilerinin katıldığı bir programda çocuk edebiyatı üzerine bir söyleşi yapan Şimşek, Anadolu’da yazılı çocuk edebiyatının yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade etti.

Bugün çocuk edebiyatı olarak kabul edilen eserlerin geçmişinin Milattan Önce 1. Yüzyıla kadar dayandığını belirten Şimşek, Beydaba’nın Kelile ve Dimne’den isimli eserinin ilk kabul edildiğini söyledi.

Şimşek, Anadolu’da yaşadığı düşünülen Ezop’un fabllarını, Kelile ve Dimne'den ilham alarak kurguladığını aktardı. Ezop’un fabllarını büyükler için anlattığını dile getiren Şimşek, “Ezop, insanların hatalarını direkt yüzlerine söylemek yerine onları hayvanlar üzerinden temsillerle anlatıyordu. Bu fabllar La Fontaine’nin de ilham kaynağı olmuştur.” dedi.

Konuşmasında çocuk edebiyatının önemine vurgu yapan Şimşek, “Aslında her şey çocuklukta başlar. Hayal etmek, gerçeğin çok çok önünde gider. Hayal gücü en fazla çocukluk döneminde olur. Çocuk edebiyatı bundan dolayı çok önemlidir. Özellikle Son dönemlerde masalların sadece çocuklar için olduğu gibi bir algı yerleşmiş durumda anacak masallar sadece çocuklar için değildir.” şeklinde konuştu.