KCK'daki 10 Tahliye Memnun Etmedi

KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 10 kişi tahliye edildi.

Tahliyeleri değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, KCK sanıklarının tahliye olmasından ötürü büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Bu tahliyelere rağmen hala birçok sanığın cezaevinde olduğunu hatırlatan Baydemir, “İnşallah bu ülkede hukuksuzluk yerini hukukun üstünlüğüne, çatışma yerini onurlu ve kalıcı bir barışa bırakır; darısı bütün arkadaşlarımızın ve özgürlüğünden yoksun olanların başına.” dedi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye olan Diyarbakır merkez eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, eski Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Aslan Özdemir, Hasan Öner ve Kazım Kurt yakınları tarafından karşılandı. Yaklaşık 17 saat süren duruşmanın ardından saat gece 02.00 sıralarında 10 kişi için tahliye kararı verilmesi üzerine, tahliye edilenlerin yakınları Diyarbakır D Tipi ve E Tipi cezaevlerinin önünde karşılamaya gitti. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde yaklaşık 4 saat süren tahliye işlemlerinin ardından serbest kalan belediye başkanlarını karşılamada BDP il yönetimi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve aileler hazır bulundu.4 yıldır KCK operasyonları kapsamında tutuklu bulunan ve tahliye edilen eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki bizlerin payına bir kez daha hukuksuzluk düşmüştür” diyerek sözlerine başladı.

Son derece zorlu ve sıkıntılı bir süreci geride bıraktıklarını belirten Anlı, “Bizler için kişisel ödenen bedelin bir önemi yok. Önemli olan bu bedelin daha iyi ve güzel bir yaşam için zemin oluşturabilmesidir.” diye konuştu.

Halen çok sayıda kişinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğunu anımsatan Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sürdükçe kendimizi özgür hissetmeyeceğiz. Bu coğrafyada dilimizi, kültürümüzü özgürce yaşayamadan kendimizi özgür hissetmeyeceğiz. Bugüne kadar dayanışma gösteren, sahiplenen başta halkımıza, tüm sivil toplum örgütlerine, ailelerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah bu gelişme aşamasındaki sürecin daha ileriye gitmesi için hep birlikte el ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. Bunun sorumluluğuyla bundan sonraki yaşamımıza devam edeceğiz.”Eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, KCK sanıklarının birçoğunun hala cezaevinde olduğunu belirterek, "Bundan dolayı bizim mutlu olmamız mümkün değil" ifadesini kullandı. Mahkemelerin yasalara dayanarak karar verdiğini hatırlatan Kalkan, gerek İçişleri Bakanlığı’nın gerekse Adalet Bakanlığı’nın bu yasalardan şikayetçi olduklarını, ancak değiştirmek için bir çaba sarf etmediklerini söyledi.

Kalkan “Bir an önce bu yasaların değiştirilmesi ve Türkiye’ye özgürlüğün hakim kılınması lazım.” diye konuştu.

Tahliye edilen arkadaşlarını karşılamak için Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, heyecan ve hüznü bir arada yaşadıklarını ifade etti.

Baydemir, şöyle konuştu: "Bugün belediye başkanları ve mesai arkadaşlarımı burada karşılamaktan, kendileriyle kucaklaşmaktan 4 yıl aradan sonra, büyük bir heyecan ama aynı zamanda da hüznü birlikte yaşıyoruz. 4 yıl boyunca özgürlüğünden mahrum bırakmaya, 4 yıl boyunca süren bir hukuksuzluğa hep birlikte tanıklık ettik. Şüphesiz ki bu işin aile boyutu ve evlatlarından uzak olma boyutu var. Bugün bu sevinci yaşıyoruz, ancak binlerce arkadaşımız, sırtımızı döndüğümüz mekanda tutuluyor. Hiç unutmuyorum, arkadaşlarımızın tutuklandığı gün, ya sizi alacağız ya da biz sizin yanınıza geleceğiz demiştik. Şu ana kadar gelemedik, sizi aldık. İnşallah yakın gelecekte diğer arkadaşlarımız da ailelerine, özgürlüklerine kavuşmuş olur, bu ülkede hukuksuzluk yerini hukukun üstünlüğüne, çatışma yerini onurlu ve kalıcı bir barışa bırakır; darısı bütün arkadaşlarımızın ve özgürlüğünden yoksun olanların başına. "