Rusya: Suriye’ye Saldırı Silahı Satmıyoruz

Rusya’nın silah ihraç şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaykin, Suriye yönetimine İskender füzeleri ya da diğer saldırı silahlarını satmadıklarını iddia etti.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İsaykin, “Anlaşmalar çerçevesinde Suriye’ye silah ve mühimmat satışını sürdürüyoruz. Bu ülkeye yönelik herhangi bir Birleşmiş Milletler yaptırımı yok. Ancak verdiğimiz silahlar saldırı amaçlı değil…” ifadelerini kullandı.
Sadece 2012’de 17,6 milyar dolarlık ek silah ihracat anlaşması imzaladıklarını belirten Rus yetkili, “2012’de Rosoboronexport 13 milyar doların üzerinde siparişi de teslim etti.” dedi.

Şirket 2010’da 8,7 ve 2011’de 10,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.Toplam silah ihracat portföyünün 37 milyar doları bulduğu bilgisini veren İsaykin, Irak’la 4 milyar dolarlık askeri teknik işbirliği anlaşması imzalandığını, ancak bu anlaşmanın henüz yürürlüğe girmediğini belirtti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD’ye rağmen Rusya’dan 4 milyar dolarlık uçak, helikopter ve füze savunma sistemlerini kapsayan bir askeri alım anlaşması imzalamıştı. Maliki, daha sonra yolsuzluk olduğu iddialarının araştırılması için anlaşmayı askıya almıştı .