Adnan Oktar’ın ‘Çete’ Davasına Bakan Hakimler Arasında Tartışma

Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı çete davasında, mahkeme başkanı ile üye hakim arasında tartışma yaşandı.

Bazı maddelerin ara karardan çıkartılmasını isteyen üye hakimin sesini yükseltmesi dikkat çekti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde bozma kararı verilmesinin ardından 5 yılı aşkın süredir İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 7 sanıklı çete davasına Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık katıldı.

Mahkeme Başkanı Selahattin Toğuş, daha önceki duruşmalara sağlık sorunlarını gerekçe göstererek gelmediği bildirilen Oktar'a, "İyileştiniz mi?" diye sordu. Oktar ise, "İyileştim, şu an iyi durumdayım." cevabını verdi.Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Selahattin Toğuş, mahkemeye ulaşan cevabi yazılar ile sanıklar ve avukatları tarafından verilen yazılı talepleri okumaya başladı.

Toğuş, sanık avukatları tarafından Adnan Oktar hakkında 'Zorla getirilmesine' şeklinde daha önceki celsede verilen ara karara yönelik itiraz taleplerinde bulunulduğunu açıkladıAyrıca, zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davada düşme kararı verilmesi için hem Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne hem de davayı yürüten mahkemeye dilekçe verildiği açıklandı.Mahkemeye ulaşan evrakları okumayı tamamlayan Başkan Toğuş, reddihakim talepleri konusunda İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılacak itiraz sonucunun beklenmesi için duruşmayı erteleyeceklerini, bu nedenle hazır bulunan sanıkların sorgularının alınmayacağını kaydetti.

Daha sonra Başkan Toğuş'un, “Bir talebiniz var mı?” diye sorduğu Oktar, "Mevkiinize güveniyoruz, size saygı duyuyoruz." dedi.

Bunun üzerine Başkan Toğuş, "Güveneceksiniz, sonuçta burası devlet kapısı. Eğer burada yanlış karar verilirse Ankara var." dedi.

Bu arada mahkeme başkanı Selahattin Toğuş, üye hakim Savaş Yıldırım’ın uyarısı üzerine, ‘davanın düşmesi gerektiği konusundaki taleple ilgili zaman aşımı konusunun daha sonra değerlendirileceği’ maddesini ara karardan çıkardı.

Daha sonra Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığa bir sonraki celsede hazır bulunmalarını bildiren Başkan Toğuş, gelmemeleri halinde haklarında yakalama kararı çıkarılacağını da ara karara yazdırdı. Bunun üzerine üye hakim Savaş Yıldırım, bu ara karara da itiraz ederek ve sesini de yükselterek, "Sanıkları bağışık yargılayın. Adamları yakalamak için elinizden geleni yapıyorsunuz." dedi.

Başkan Toğuş ise, "Evet, yapacağız tabii ki." karşılığını verdi. Yıldırım da, "Tutuklamaya çok meraklısınız. Böyle ara karar olmaz. Bu kararın altına biz de imza atacağız." dedi.

Toğuş da, "Bunun yeri burası değil. Müzakere edilerek karar verilir. Burada tartışmayalım." Karşılığını verdi. Toğuş, Yıldırım’ın itirazı üzerine maddeyi ‘sanıkların duruşmada hazır bulunması’ şeklinde değiştirdi.Duruşma, 26 Nisan’a ertelendi.