Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi

Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi'nin, Hırvatistan ve Bosna Hersek etabının tamamlandığı bildirildi.

Projenin yürütme kurulu başkanı Cihangir İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Büyükşehir Belediyesinin de desteklediği proje kapsamında Hırvatistan'ın başkenti Zagreb ile Rijeka kentlerinde incelemelerde bulunup sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi ve diplomatik çevrelerle görüşüp işbirliği zemininin gelişmesi adına önemli adımlar attıklarını söyledi.

Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek'in kuzeyinde Bihaç bölgesinde medya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çeşitli toplantılar yaptıklarını dile getiren İşbilir, Bosna Hersek'in "batı kapısı" olan Bihaç ve çevresinde ne tür projeler gerçekleştirilmesi gerektiği hakkında detaylı çalışmalar yaparak Bosna Hersek'in tamamına yönelik kapsamlı bir stratejik plan da hazırladıklarını belirtti.

Proje yürütme kurulu olarak bölgede detaylı bir saha araştırması gerçekleştirmeyi ve proje havuzu oluşturmayı hedeflediklerini anlatan İşbilir, bu çerçevede bölgeye yönelik çalışma yapan, yapmayı planlayan tüm kişi ile kurumlara yönelik bir veri tabanı oluşturduklarını bildirdi.
İşbilir, gelecek aylarda Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Slovenya'yı ziyaret ederek temas programlarının birinci kısmını tamamlayacaklarını belirterek, "Balkanlardaki kardeşlerimizle duygusal bağlarımızı güçlendirirken makul ve gerçekçi projelerle uzun vadeli bir işbirliği zemini tesis ediyoruz" dedi.

"Enerjimizi ve kaynaklarımızı daha adil ve gerçekçi harcamak zorundayız'' diyen İşbilir, şöyle konuştu:
"Bunun için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Beklentilerin farkında olmalı ve buna göre kapasitemizi artırmalı ve stratejik planlarımızı yapmalıyız. Bunun için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. 100 yıl önce koptuğumuz ve 'Elveda Rumeli' diyerek büyük acılarla ayrıldığımız Balkanlara şimdi 'Merhaba Rumeli' diyerek ama akılcı ve iyi düşünülmüş çalışmalarla geri dönüyoruz. Bunun için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Projeye destek olan başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum."
Proje yürütme kurulu üyesi Ali Sait Adiloğlu ise projenin hem Türkiye'de hem de Balkan ülkelerinde büyük bir heyecana vesile olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA