Başbakan Erdoğan Doha Büyükelçiliğinin Açılışını Yaptı

Katar'ın başkenti Doha'daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin yeni binası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.


Erdoğan, büyükelçiliğe Katar Belediye ve Şehircilik Bakanı Abdurrahman Halife el Sani ile birlikte geldi. Başbakan Erdoğan'ı büyükelçilikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, yabancı büyükelçiler, büyükelçilik çalışanları, Katarlı yetkililer ve yüklenici firmanın yetkileri karşıladı.

İki ülke milli marşlarının çalmasının ardından Erdoğan bir konuşma yaptı.

"500 YILLIK ORTAK BİR GEÇMİŞE SAHİBİZ"
Başbakan Erdoğan, "500 yıllık tarihi ortak bir geçmişe sahibiz. 1972 yılında resmi olarak birbirini tanıyan iki ülkeyiz. 1979 yılında karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtık. Katar'la bizim farklı bir özelliğimiz var. Bölgesel ve uluslararası konularda örtüşen düşüncelere sahibiz. Bölgemizin gerçekten bir barış havzası olması için elimizden gelen bütün gayreti el birliği ile Katar'la birlikte yürütüyoruz. Gerek Türkiye gerekse Katar, kriz bölgesinde istikrarlı büyümelerini sürdürüyor. Beşeri kalkanmalarında farklı bir yer edindiler. Son yıllarda küresel ekonomilerde yaşanan tüm kırılmalara rağmen bu iki ülke konumunu korumuştur" ifadelerini kullandı.

"KATAR'DA 60 TÜRK FİRMASININ YATIRIMI BULUNUYOR"
Türk şirketlerinin özellikle inşaat sektörü olmak üzere Katar'da üstlendikleri görevlerin takdire şayan olduğunu kaydeden Erdoğan, Katar'da 60 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Erdoğan, "Bunlardan sadece 35'inin Katar'da üstlenmiş oldukları projelerin toplam tutarı 12 milyar dolara ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

"DOHA'DA DA YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ AÇACAĞIZ"
Erdoğan, "Tabii aramızda insani ve kültürel ilişkiler de her geçen gün artmaya devam etmektedir. Örneğin 2011 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Katarlı turist sayısı 7 bin 600 idi. 2012'de ise yüzde 85'lik bir artışla 14 bine yükselmiştir. Biz de tabii Katarlı kardeşlerimizin ülkemize olan ilgisini karşılıksız bırakmıyoruz. En kısa zamanda burada da bir Yunus Emre Kültür Merkezi kurmak suretiyle bunu perçinlemek istiyoruz. Bu noktada yeni büyükelçilik binamızın da çok büyük bir işlev göreceğine inanıyorum.

"BU KAPI HERKESİN HİZMETİNDE OLACAK"
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu kapı kendi vatandaşlarımıza da Katar'da hizmet gören başta büyükelçiler olmak üzere farklı ülkelerin insanlarına da açıktır. Burayı ikinci eviniz olarak görebilirsiniz çünkü bütün bu mekanlar barışın işaretçisi olarak kurulmaktadır. Büyükelçiliğimiz tüm imkanlarıyla kendilerinin hizmetinde olacaktır. Birlik ve beraberliğimizi koruyarak geleceğe yürüyeceğiz. Katar'daki mevcudiyetimizi daha da güçlendirerek devam ettireceğimize inanıyorum. Tabii özellikle 12 bin 400 metrekarelik böyle bir alanı bizlere tahsis eden Katar yönetimine, Katar Emirine çok teşekkür ediyorum. Yüklenici firmaya 2 sene içinde bu eseri meydana getirmiş olmasından dolayı da şükranlarımı ifade ediyorum. Tüm emeği geçenleri kutluyorum."
Konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan ve yetkililer kurdele keserek büyükelçilik binasının açılışını gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA