Kırşehir'e 5 Milyon Liralık Biyogaz Tesisi Kuruluyor

Kırşehir'e kurulacak 5 milyon lira maliyetli biyogaz tesisi için Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ile Kırşehir Valiliği arasında Güdümlü Proje destek sözleşmesi imzalandı.

Kırşehir Valiliği Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde konuşan Vali Özdemir Çakacak, hazırlanan projenin bölgeye örnek olacağını, 5 milyon liralık maliyetin 2,5 milyon liralık kısmını AHİKA'nın karşılayacağını söyledi.

Tesisin hayata geçirilmesiyle birlikte elektrik ve ısı enerjisi ile organik gübre gibi ekonomik değeri yüksek üretim yapılmasının hedeflendiğini vurgulayan Çakacak, "Üretimin ticarileştirilmesi ile bölge ekonomisine katkı yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca bölgede besicilik yapan girişimciler için ciddi bir ekonomik külfet olan atıkların en uygun şekilde, çevreye zarar vermeksizin geri kazanılması ve bundan ekonomik gelir elde edilmesi planlanmaktadır. Projeden ayrıca elektrik enerjisi üretimi ve satılması yoluyla gelir elde edilecektir. Buna ilaveten projenin en önemli çıktılarından biri de katı ve sıvı organik gübredir. Tarımsal faaliyetlerde rahatlıkla kullanılabilecek bu kaynaklarla da ekonomik bir getiri sağlanacaktır" dedi.

AHİKA'nın, Güdümlü Projeler kapsamında Kırşehir'e de destek sağlanacağını dile getiren Çakacak, şöyle konuştu:
"Bu proje çevreye örnek olacak bir proje. Biz özellikle oradan yola çıktık. Kalkınma Ajansımız çeşitli projelere destek vermektedir. İlk defa 2013 yılında Güdümlü Proje desteği gündeme geldi. Yönetim kurulu ile uzun görüşmeler ve tartışmalar yapıldı. Güdümlü Proje desteğinden Kalkınma Ajansına dahil olan iller arasında her yıl 2 il faydalanacak. 2013 yılı içerisinde Kırıkkale Üniversitesinin bir projesi vardı, ikinci olarak da Kırşehir ilimize son derece önemli olan biyogaz tesisinin kurulmasını Kalkınma Ajansı yönetim kurulu kabul etti. Bu hem ilimizde hemde çevre illerde örnek bir proje olacak. Öncelikle yılda 500 KW'lık bir elektrik üretimi hedeflenmektedir."
Tesisin Körpınar köyü yakınlarına yapılacağını kaydeden Çakacak, "Kalkınma Ajansına Kırşehir'den toplam 95 proje başvurusu yapılmış, 30'u başarılı olmuş. 25 projeyle şimdiye kadar sözleşme imzalanmış, 8 milyon 314 bin lira destek sağlanmıştır" diye konuştu.

Çakacak, tesisin üretime geçmesinin ardından kapasitesinin iki katına çıkarılabileceğini vurgulayarak, "Bu proje kapsamında üretilecek ısı ile o arazilerde seracılık da yapılacak. Hem hayvancılıkla uğraşan insanlar hem de çiftçiler sevinecek" ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından, Biyogaz Tesisi Güdümlü Proje destek sözleşmesi, Vali Çakacak ve AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız tarafından imzalandı.

Kaynak: AA