- Sıcak Demir Ustası, Çırak Bulamamaktan Yakınıyor

Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde 45 yaşındaki sıcak demir ustası Ziya Demircioğlu, çırak bulamamaktan yakınıyor.

Demircioğlu, yaptığı açıklamada, işlerinin eskisi gibi düzgün gitmediğini, buna rağmen 30 yıl önce olduğu gibi dükkanını her sabah açtığını belirtti.

Yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınan Demircioğlu, "Eskiden bu meslek meşhurdu, çiftçinin bir ihtiyacı olduğu zaman bize gelirdi. Sadece çiftçi değil sanayideki tüm iş kollarından bize büyük küçük birçok iş gelirdi. Ama şimdi işler çok durgun" diye konuştu.

Demircioğlu, şu anda mesleği gibi tarihe karışmak üzere olan tulumbaların borularını ve ekipmanlarını yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
"Mesleğimizi yapmak için çok zorlanıyoruz. Bu günlerde genelde tulumbaların borularını yapıyorum. Mesleğimizin son tutunduğu dal bu. Yeni artezyen sistemleriyle tulumbalarda gün geçtikçe azalıyor ve bize daha az iş geliyor. Bölgemizde birçok tarihi bina var bu binalarda tulumbalar ve çeşitli demir aksamlar var. Bunların hepsi el yapımı. Ama bu meslek yakında yok olacak. İnsanlar bu tip birçok ihtiyacını fabrikasyon olarak bulamayacaklar."
Kaynak: AA