İşsizlerle İşverenler, Fuarda Buluştu

İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şube Başkanlığı'nın desteğiyle, Erzurum'da düzenlenen "İstihdam Fuarı"nda işsizlerle işverenler buluştu.

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde organize edilen fuarda, Ağrı, Bayburt, Erzincan, Kars ve Erzurum illerinden 110 firma 100 stant kurdu.
Sürekli Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan İŞKUR Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri Mehmet Kurt, hedeflerinin istihdamı korumak ve artırmak, bireyin aile içindeki konumunu, sosyal hayattaki yerini ve geleceğe dair umutlarını doğrudan etkileyen bir sorun olan işsizliği ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı.
İş gücü piyasasına yönelik bir kısım verileri paylaşan Kurt, "İşsizlik sadece ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorundur. Küresel ölçekte yaşanan krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahi milyonlarca insan işsiz kalmıştır. Ancak son kriz döneminden itibaren, reform niteliğindeki tedbirlerle sürekli büyüyen ekonomimiz krizden en az etkilenen ülkelerin başında geliyor" dedi.

Dünyada 2012 yılında küresel işsiz sayısının 197 milyona ulaştığını anımsatan Kurt, şunları kaydetti:
"2015 yılında ise bu sayısının 207 milyon olması beklenmektedir. Yine son açıklanan verilere göre, Avro bölgesindeki işsizlik yüzde 12.2 seviyesinde, Avrupa Birliği'nde 10|9, İspanya'da 26.7, Yunanistan'da 27.4, Fransa'da 10|9, Portekiz'de 15.7 seviyesindedir. Avrupa Birliği ülkelerinde genç işsizlik oranı ise yüzde 23.5'tir. Dünyada veriler böyleyken, ülkemiz iş gücü piyasasındaki verilerin daha iyi olduğunu görüyoruz. Kriz öncesi dönem olan eylül 2008'den buyana iş gücümüz 24 milyon 403 binden 28 milyon 639 bine ulaşmıştır. İstihdamımız 21 milyon 802 binden 25 milyon 808 bine yükselmiştir. İşsizlik oranımız ise 10|7 iken, önce 14'lere yükselmiş, daha sonra eylül 2013 dönemi itibarıyla yüzde 9.9'a düşmüştür."
- "Kayıt dışılık azaldı"
Tüm bu başarıların kayıt dışılığı da düşürerek yakalandığını ifade eden Kurt, kayıt dışılıkta on yılda 15 puan üzerinde düşüş yaşandığının altını çizerek, "2003 yılında 65 bin kişinin istihdamına aracılık eden İŞKUR, 2013 yılının ilk 11 ayında 630 bin 437 kişiyi işe yerleştirmiştir" diye konuştu.

TÜMSİAD Şube Başkanı Cafer Burucu da fuarın bölgenin adına hayırlara vesile olmasını temenni ederek, iş gücüne yeni katılacak olan öğrencilerin genel manada hangi alanlarda istihdam edilecekleriyle ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını vurguladı.
Farklı branşlarda iş bulmak için çaba içerisine girdiklerini anlatan Burucu, fuarlara genelde firmaların katıldığını belirterek, kurumları da dahil ederek bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Vali Vekili Ertuğrul Egemen de daha huzurlu bir toplumun yolunun diğer unsurlarla ekonomik refahtan geçtiğini vurgulayarak, refah düzeyi yüksek olan bireyin ülke ekonomisine sağlanan katma değer ve aynı zamanda standartları yüksek, daha düzenli bir sosyal hayat anlamına geldiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri fuarın açılışını yaparak, stantları gezdi. Fuara katılan çok sayıda kişi de iş başvurusu formlarını doldurarak, kayıtlarını yaptırdı.
Kaynak: AA