Mersin'de Akdeniz Anemisi Anlatıldı

Akdeniz Sağlık Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı (AKSEV) Başkanı Dr. Ali Tamam, "Önlenebilir bir hastalık olan Akdeniz Anemisi'ni önlemek için evlilik öncesi test yaptırmaktan kaçınmamak ve gerekiyorsa doğum öncesi tanı yaptırmak önem arz etmektedir" dedi.

Mersin'de Akdeniz Anemisi Anlatıldı

AKSEV Kadın Komisyonu tarafından vakıf merkezinde 'Akdeniz Anemisi' konulu toplantı düzenlendi.

Vakıf Başkanı Dr. Ali Tamam'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, katılımcılara 'Akdeniz Anemisi' konusunda bilgiler verildi.

'Akdeniz Anemisi'nin (talasemi), kalıtsal bir kan hastalığı ve ülkemiz için önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu söyleyen Tamam, "1910 yılında 'Orak Hücreli Anemi' ve 1925 yılında Dr. Cooley tarafından 'talasemi' olarak tanımlandı. İlk defa 1932 yılında yapılan yayınlarda 'talasemi' olarak adlandırıldı. Ülkemizde ise ilk defa 1950’li yıllarda İçel Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Muzaffer Aksoy tarafından İçel’de tespit edildi" diye konuştu.

Akdeniz Anemisi'nin dünyada çok sık görülen ve önlenmesi de çok kolay olan kalıtsal bir grup kan hastalığı olduğuna dikkat çeken Tamam, şöyle devam etti; "Akdeniz Anemisi taşıyıcıları tamamen sağlıklı bireyler olup ancak kendileri gibi taşıyıcı bir bireyle evlendiklerinde her gebelikte yüzde 25 olasılıkla hasta çocuk dünyaya getirme olasılıkları olduğu için taşıyıcılığın bilinmesi önemlidir. Taşıyıcılık, hastalık olmayıp taşıyıcı bireyler fiziksel ya da zihinsel olarak geri değildir. Taşıyıcılık, yapılan işi ve niteliğini etkilemez. Akdeniz Anemisi hastası yaşam boyu hastane ile bağını sürdürmek durumundadır. Talasemide ilk tanı konulduktan sonra 3-4 haftada bir kan nakline gereksinim duyarlar. Var olan anemiyi düzeltmek için yapılan yoğunlaştırılmış kan nakilleri vücutta demir birikimine yol açar ve çeşitli organların fonksiyonları bozulur. Orak hücreli anemide şiddetli ağrılı krizler ve organ hasarları oluşmaktadır. Ağrı tedavisi ve oluşabilecek organ hasarlarının önlenmesi önemlidir. Önlenebilir bir hastalık olan Akdeniz Anemisini önlemek için evlilik öncesi test yaptırmaktan kaçınmamak ve gerekiyorsa doğum öncesi tanı yaptırmak önem arz etmektedir."
Hastalıkları önlemenin ucuz ve kolay, ancak tedavi etmenin ise zor ve pahalı olduğunu vurgulayan Tamam, "8 Mayıs 2003 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından İçel’de, riskli il olarak kabul edilen 33 ilin sağlık müdürleri ve yetkilileri ile ilk toplantı yapılarak 'Hemoglobinopati Önleme Projesi' başlatılmıştır. Akdeniz Sağlık Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı kurulduğu yıl olan 1997’den beri Akdeniz Anemisi ile mücadelede yer almış olup toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.

Kaynak: İHA