Karabağlar, Boşnak Şöleni İle Coştu

Karabağlar Belediyesi, “Boşnak Günü”ne ev sahipliği yaptı.

Karabağlar, Boşnak Şöleni İle Coştu
Bosna-Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Alija Muminoviç’in yanı sıra İzmir ve çevresinde yaşayan Boşnak kökenli vatandaşlar ve dostlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Karabağlar Belediye Başkanı Başkan Sıtkı Kürüm, konuklarıyla yakından ilgilendi. Folklör gösterileriyle görsel şölene dönüşen etkinlikte, Boşnak mutfağının vazgeçilmezleri konuklara ikram edildi.
Bozyaka Kültür Merkezi’nde, İzmirli Boşnaklar Derneği işbirliğiyle düzenlenen organizasyon, Alija İzetbegoviç’in resim sergisi, folklor gösterileri, söyleşiler, slayt gösterileri, halaylarla renklendi. Yüzlerce kişinin katıldığı organizasyonda, Boşnak mutfağının en güzel örnekleri Boşnak böreği, Boşnak mantısı, Boşnak tatlısı, kaymaklı biber-soka, kaçamak-pura konuklara ikram edildi. İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz, etkinliğe verdiği destek için Başkan Kürüm’e teşekkür ederek, “Türkiye'de bütün halkların bir arada kültürlerini barış içinde yaşattığı bu etkinlikler sayesinde, bizler yarınlarımıza umutla bakıyor ve yeni nesillere güven veren bir anlayışla örnek olduğumuzu düşünüyoruz”' dedi.

Başkan Kürüm, Karabağlar’ın kültürel bir mozaik olduğunu vurgulayarak, bölgede Balkan kökenli çok sayıda vatandaş olduğunu söyledi.

Toplumun barış ve kültürel birlik-beraberlik içerisinde olmasının kendisine büyük mutluluk verdiğini belirten Kürüm, “Bu etkinlikler kültürel zenginliğimizi ortaya koyuyor. İnsan odaklı, barışa ve kültür zenginliklerimize yatırım yapmak yarınlara ve gençlerimize güzel günler bırakmak için bir aradayız. Bizlerde İzmirli Boşnaklar Derneği ile yapılan bu programdan dolayı derneğimizi ve gelen misafirlerimizin kültürlerine sahip çıkmalarını candan kutluyorum” diye konuştu.

Bosna-Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Alija Muminoviç ise İzmir'e 100 yıl önce ata topraklarından gelen Boşnaklar’ın kültürlerine sahip çıkarak, programlar hazırlanmasından dolayı memnuniyetini ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. Muminoviç, “Büyükelçiliğimizin bu tür organizasyonlara katkıları sürecek. Türkiye ve Bosna-Hersek kardeşliği ilelebet devam edecek” dedi.

Başkan Kürüm, Muminoviç’e Karabağlar Belediyesi’nin Atatürk portreli bir plaketini hediye ederek, katılımı nedeniyle teşekkür etti.

Boşnak Büyükleri’nin katıldığı “Boşnakların dünü, bugünü ve yarını” konulu panelde, Murat Ok, Mürsel Karadan, Mustafa Celep, Nazif Bölük, İbrahim Güllerden ve moderatör olarak İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz katıldı.

Panelde göç anıları anlatıldı, genç kuşaklara tavsiyelerde bulunuldu. Göç sırasında yaşanların anlatıldığı anlarda ise adeta duygu seli yaşandı. Panel sonrası, Murat Ok geleneksel enstrüman Gusla eşliğinde, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir kahramanlık destanı eserini Boşnakça seslendirdi.

İzmirli Boşnaklar Derneği Halk oyunları ekibi Damat halayı, Jikino, Yusufe, Sarajka, Şota Oyunlarını sergiledi. Çamdibi Bandosu eşliğindeki Balkan ve Boşnak halaylarına Başkan Kürüm de Muminoviç ile birlikte eşlik etti. Alija İzetbegoviç resim sergisi büyük ilgi gördü. “Boşnakların Türkiye'ye Göçü” adlı kitap ve Zeynep Batimor'un yazmış olduğu eserler ve kitaplar da konuklara sunuldu.
Kaynak: İHA