(özel) Estetiğin Yeni Trendi; Ultrasonla Yüz Gerdirme

Amerika’da son günlerin en çok tercih edilen teknolojilerinden birisi olan ultrason ile cilt, yüz ve boyun germe estetiğin yeni trendi oldu.

Estetik Plastik Cerrahı Prof. Dr. Eksal Kargı, ameliyatsız işlem yapılan yeni trendi İHA’ya anlattı.
İlerleyen yaş ile birlikte cildin elastisitesini kaybetmesi ve yer çekimine karşı konulamaz etkisine bağlı olarak yüzde sarkmaların meydana geldiğini belirten Estetik Plastik Cerrahı Eksal Kargı, “Face Lift” olarak bilinen yüz gerdirme ameliyatlarından kaçınan bireylerin, basit yöntemlerle bu işlemi yaptırmak istediğini hatırlattı.

Yüzme germe ameliyatlarına alternatif olarak özel geliştirilen yöntemlerle ortaya çıkan uygulamayla, bu işlemin ameliyatsız şekilde yapıldığını aktaran Kargı, “Yüzdeki bu sarkma ve yaşlılık etkilerini ortadan kaldırmak için biz estetik cerrahların elinde botoks, dolgu, peeling, lazer uygulamaları, yağ enjeksiyonu gibi pek çok yöntem mevcut ancak tüm bu yöntemler arasında sorunu kökten çözen yegâne yaklaşım tabii ki “face lift” olarak adlandırdığımız yüz germe ameliyatlarıdır. Yüz germe ameliyatlarının sorunu kökten çözücü bu özelliğine karşın özellikle ülkemizde pek çok birey çeşitli sebeplerden dolayı bu operasyondan kaçınmakta ve daha basit yöntemlerle bu sürecin hafifletilmesi veya düzeltilmesini istemektedirler. İşte bu noktada yüz germe ameliyatlarının bir alternatifi olarak özel geliştirilmiş yöntemler ortaya çıkmıştır. Ultrasound ile cilt germe uygulamaları, estetik operasyonlara alternatif olarak sunulan, Amerika’da son günlerin en ‘tercih edilen’ teknolojilerinden biridir. Ultrasound, en bilinen tanımı ile anne karnındaki fetüsü izlemeye imkan tanıyan bir teknoloji. Şimdi aynı teknoloji ile elastikiyetini kaybetmiş, sarkmış, kırışmış ciltler ve düşük kaşlar ameliyata gerek olmaksızın ‘gerdiriliyor’ Bu teknoloji ile cildin alt katmanlarındaki taşıyıcı dokularda odaklanmış ses dalgaları kullanılarak kolajen üretiminin harekete geçirilmesi ile ciltte sıkılaşma ve toparlanma sağlayan bir tıbbi uygulamadır. Ultrason ile cilt germe ses dalgaları kullanılarak cildin alt katmanlarındaki kolajen üretiminin tetiklenmesi ile ciltte sıkılaşma ve lifting “kaldırma” etkisi sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ultrason ile cilt germe ile cilt elastikiyetinin kaybına bağlı olarak oluşan sarkma ve kaş, alın, yanak, ağız kenarı, yüz konturu, çene hattı ve gıdı bölgesi ile göz çevresinde kırışıklıklarında cerrahi bir işlem olmadan düzelme ve gençleşme sağlanmaktadır. Ultraskin cihazı ile yapılan tedavide, ısı enerjisi oluşturan ses dalgaları istenen doku derinliğine odaklanmakta ve cildin üst tabakasına zarar vermeden deri altındaki bağ dokusunda kolajen üretimini artıran küçük ısı hasarları oluşturulmaktadır” dedi.

ULTRASON İLE GERDİRME YÖNTEMİ
Ultrason ile cilt germe uygulamasını anlatan Prof. Dr. Eksal Kargı, “Ultrasonik yüz ve boyun germe sırasında cildin 3 mm ve 4,5 mm altına odaklanmış ultrason dalgaları hedeflenen uygulama bölgelerinde, kolajen üretimini uyaran ısı hasarları oluşturulur. Bu işlem sırasında cilt yüzeyi uygulamadan etkilenmez. Cilt altında taşıyıcı bağ dokusunun bulunduğu derinliğe ulaşan enerji sayesinde dokuda yeni kolajen yapımı uyarılarak güçlü bir sıkılaşma etkisi meydana gelir ve zaman içinde cerrahi olmadan yüz germe etkisi elde edilir. Ultrason ile yüz germe, yüz cildi ve yüz ovalitesinde kaybı olan çene çizgisinde sarkmaları olan hastalarda yanaklara, gıdı bölgesindeki sarkmayı düzeltmek amacıyla boyuna, kaş kaldırmak amacıyla kaş-alın bölgesine, göz dış ve alt kısmındaki kırışıklıkları azaltmak amacı ile göz çevresine, dekolte bölgesindeki kırışıklıkları düzeltmek amacıyla dekolteye uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

İŞLEM SÜRESİ ORTALAMA BİR SAAT
Ultrason ile cilt germe süresinin uygulama yapılan bölgeye göre 30 ila 60 dakika arasında değiştiğine dikkat çeken Kargı, uygulamanın tek seanslık olduğuna vurguladı. Kargı, “Ultrason ile cilt germe süresi uygulama yapılan bölgeye göre 30-60 dakika arasında değişmekte olup tüm yüz ve boyuna yapılan uygulama 1 saat kadar sürmektedir. Ultrason ile cilt germe tek seanslık bir uygulama olup 2 yıl sonrasında tekrarlanabilir. Uygulama sırasında hastalar hissettikleri acıyı genelde “iğne batması” ya da “elektriklenme” olarak tanımlamaktadır Özel odaklama ultrasona sahip cihazlarla anesteziye ihtiyaç olmadan uygulamam yapılabilir. Tedavi ağrısız kişinin sosyal yaşamını etkilemeyecek bir tedavidir.

Uygulamanın ardından kişi günlük aktivitelerine hemen dönebilir. Ultrason ile cilt germe sonrasında ciltte yanık, leke, herhangi bir yan etki oluşmaz. Bazı hastalarda birkaç saat sonra normale dönecek olan hafif kızarıklıklar oluşabilir. Uygulama sonrası ilk andan itibaren başlayan etki her geçen gün daha belirginleşir, 3 ayın sonunda maksimum etkiyi verir. Ultrason ile cilt germe ciltte kolajen üretimini uyardığı için sonuçlar uzun süreli kalıcı olmaktadır. Boyun ve yüz bölgesine uygulama yapılan kişiler daha sıkı, daha gergin ve daha kaliteli yapıda bir cilde sahip olduklarını ifade etmişlerdir. Yüz ve boyun cildinde elastikiyet kaybı olan tüm kişiler Ultrason ile cilt germe için uygun adaydır. Cildini gevşek ve sarkmış hisseden tüm kişiler bu uygulama için uygun adaylardır. Özellikle düşük kaş yapısına sahip kişiler, boyun bölgesinde gıdı oluşumu ve sarkma olan kişiler çene konturunda silinme yaşayanlar ve henüz cerrahi girişim için kendini hazır hissetmeyen herkes bu uygulamadan faydalanabilir” dedi.

Kaynak: İHA