Erü Spor Hekimliği Anabilim Dalı Sporcuların Hizmetinde

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Soner Akkurt, Spor Hekimliği Anabilim Dalı'nın yeniden düzenlenerek ve donatılarak hizmete başladığını söyledi.


ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. Soner Akkurt, Avrupa başta olmak üzere gelişmiş dünya ülkelerinde spor hekimliğine gerekli önem verilirken, Türkiye'de spor hekimliğinin yeterince tanınmadığını, bunun nedeninin Türkiye'de amatör sporun yeterince gelişmemesi olduğunu ifade etti.

Bir öğretim üyesi, bir asistan doktor, bir fizik tedavi teknikeri ve bir hemşirenin hizmet verdiği ERÜ Spor Hekimliği Bölümünün 2005 yılında faaliyete başlamasına rağmen 2012-2013 yılları arasında öğretim üyesi yokluğu nedeni ile bir süre hizmetlerine ara vermek zorunda kaldığını belirten Akkurt,

Türkiye'de sadece 9 üniversitede bulunan spor hekimliğinin bölümünün Kayseri'de bulunmasının kentteki sporcular için büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekti.

Akkurt, şöyle devam etti:

"Spor Hekimliği Anabilim Dalımızda, spora katılım öncesi sağlık raporu veya lisans çıkarma işlemleri, spor sakatlıklarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonu, cerrahi müdahale geçiren sporcuların rehabilitasyonu, şişmanlık tedavisi, şeker hastalığı,hiperkolesterolemi, hiperlipidemi, gibi bazı kronik hastalıkların egzersiz tedavileri, bireysel egzersiz programları düzenlenmesi ve sporcu performans testlerini yapmaktayız. Anabilim dalımızda verdiğimiz bu hizmetlerden tüm vatandaşlar yararlanabilmektedir. Spor hekimliğine başvurmak için sporcu olmak şartı yoktur. Spora bağlı sağlık sorunları için tüm vatandaşlarımız polikliniğimize başvurabilmektedir. Sosyal güvencesi olan vatandaşlarımız herhangi bir ek ücret ödemeden tüm hizmetlerden faydalanabilmektedir. Sosyal güvencesi olmayanlar ise ücreti karşılığında sıraladığımız bu hizmetlerden faydalanabilmektedirler."

- Spor hekimliği aynı zamanda koruyucu hekimlik vazifesi de görüyor

Spor hekimliğinin sadece sporcuların değil spor yapmak isteyen herkesin rahatlıkla başvurabildiği bölüm olduğuna da değinen Akkurt, "Spor Hekimliği Anabilim Dalımıza sporla uğraşan 7'den 70'e herkes başvurabilir. Spor hekimliğimiz aynı zamanda koruyucu hekimlik vazifesi de görmektedir. Çünkü düzenli egzersiz yapmak, kalp damar hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, hatta barsak ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA