Aidatsız kredi kartı artık zorunlu

Tüketicinin korunmasına yönelik tasarı Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa bankacılık başta olmak üzere köklü değişiklikler içeriyor.

Aidatsız kredi kartı artık zorunlu
Tüketicinin korunmasına ilişkin tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanun; tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, ayıplı malların iadesi ve reklamlar gibi birçok alanda köklü değişiklikler getiriyor.

Özellikle bankalara ilişkin önemli yaptırımlar öngören yeni kanuna göre; bankalar artık kredi müşterilerine, açık talimatları olmadan, kredili mevduat sözleşmesi yapamayacak.

Ayrıca, yıllık üyelik aidatı veya herhangi bir ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Bu hükme uymayan kuruluşlara 5 milyon lira ceza uygulanacak.

Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam da yasaklanacak. Reklam ihlalleri için uygulanacak ceza ise 200 bin liraya kadar çıkacak.

Kanunla birlikte ayrıca; tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün, taksitle satış sözleşmesinden de 7 gün içinde vazgeçme hakkına sahip olacak.

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar gerekçesiz sözleşmeden dönülebilecek.

Kamuoyunda saadet zinciri olarak da bilinen piramit satış sisteminin kurulması, yayılması ve tavsiye edilmesi de yasaklandı. Bu şekilde satış yapılan elektronik sistemler de durdurulacak.

Kanunla ayrıca, satıcı tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıl süresince kusurlu maldan sorumlu olacak. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda 5 yıl olarak uygulanacak.