Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın

Gönüllülük esasına göre temin edilen kadavra konusunda toplumsal duyarlılığı artırma amacıyla ilk defa 2012 yılında Ulusal Anatomi Haftası'nın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.

Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın
Kampanya esasında,cerrahların yeterli anatomi eğitimi alıp alamadıkları konusunda çalışma yapılacağı belirtildi.

Tıp Fakültesi öğrencileri ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde vazgeçilmez bir eğitim materyali olan kadavra tıp eğitimi bakımından oldukça önem arz ediyor. Türkiye’de 2013-2014 eğitim öğretim yılında ÖSYM’den Tıp Fakültesi öğrencisi alan 74 Tıp Fakültesi olduğunu hatırlatan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Ali Malas, bu fakültelerden hiç birinin tıp eğitiminde ideal kadavra sayısı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra rakamını tutturamadığının altını çizdi. “Tıp fakülteleri içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin bile sayısı oldukça az. Hatta kadavra pratiği sunamayan Tıp Fakültesi sayısı azımsanmayacak durumda” diyen Prof.Dr. Malas, bu nedenle kadavra eksikliğinin, ülkemizdeki tıp fakültelerinin “Temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntılarından biri olduğunu ifade etti.

Mevcut kanuna göre yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavralar eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebiliyor. Ancak toplumun kadavra konusunda yeterince bilgilendirilmemesi nedeni ile vücudunu bağış olarak verebilecek insanların bu durumdan habersiz kaldığını söyleyen Prof.Dr. Malas, şöyle konuştu: “Oysa doku ve organ bağışının yaygınlaşması ile ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haberler toplumumuzun bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu son yıllarda artan doku ve organ bağış oranları ile göstermektedir. Toplumumuzun organ bağışı gibi tüm beden bağışına özendirilmesi için yürütülecek Ulusal Anatomi Haftası etkinlikleri bu bakımdan çok önemlidir.”
Etkinlik kapsamında ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanya ile tıp eğitimindeki kadavra sorununu toplumla paylaşmayı hedeflediklerini belirten Prof.Dr.Malas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kampanyamızda; yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin o cerrahın yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedilmesi gerektiğini vurgulamayı istiyoruz.”

DİYANETTEN DESTEK
“Bu kampanyada amacın vatandaşlarımızın bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullanmasına izin vermeleri hususunda bilinçlendirmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmektir” diyen İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, “Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlı'da bu konuda Tıp Eğitmeni olarak bizlere destek vermekte. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu'da bu kampanyayla ülkemizdeki tıp eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedir” diyerek destek olan herkese teşekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA