Diyarbakır'da Ele Geçirilen Leopar
Çınar'da çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın ölüm nedeni ile ilgili rapor tamamlandı.
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nce gerçekleştirilen anatomik incelemenin ardından hazırlanan, Orman ve Su işleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne sunulan raporda leoparın ateşli silah yaralanmasına bağlı iç kanama nedeniyle öldüğü belirtildi.
DÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leoparla ilgili anatomik incelemenin tamamlandığını belirterek, derisinin ise İstanbul'dan gelen bir uzman tarafından çıkarıldığını söyledi.
Prof. Dr. Kılınç, yaptıkları inceleme sonucunda leoparın ateşli silah yaralanmasına bağlı iç kanama nedeniyle öldüğünün belirlendiğini ifade ederek, ölüm raporunu ilgili kurumlara sunduklarını bildirdi.
Genetik inceleme için leopardan alınan numunelerin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildiğini kaydeden Kılınç, incelemenin ardından numunelerin gen bankasına gönderileceğini aktardı.
Prof. Dr. Kılınç, leoparın fakültede kadavra olarak öğrencilerin eğitiminde kullanılacağını vurgulayarak, şöyle dedi:
"Anatomik incelemede leoparın göğsünde, boynunda ve ayağında yara tespit ettik. İç organlarını çıkardık onları uygun solisyonlarla muhafaza etmeye çalışıyoruz. Leoparın iskelet ve iç organlarını leoparlarla ilgili yapılacak çalışmalarda bilim camiasına kazandırmak için eğitim amaçlı kullanacağız. Daha önce bizim elimizde leoparlara ait hiçbir şey yoktu, daha doğrusu Türkiye'de olduğu bilinmiyordu. Sadece efsane olarak konuşuluyordu. 1974 yılında böyle bir vaka olduğu söyleniyordu. O yıldan bu yana hiç kayıt altına alınmadı. Leoparın bulunması kesinlikle büyük bir hazine, bu şansa sahip olduğumuz için çok mutluyuz. Ama ölmüş olması da bizi aynı zamanda üzüyor."
- "Hayvan doğada canlıyken güzeldir"
Bu olayın çevrede yaşayan varlıklara olan ilgiyi artıracağına işaret eden Prof. Dr. Kılınç, "Bundan sonra ölü değilde canlı leoparla karşılaşırız umarım. Buranın yaşam alanı olduğu düşünülüyor ve bu da burada başka leoparların olması ihtimalini arttırıyor aslında. Köylülerin ve avcıların hayvan avlarken daha duyarlı olmalarını ve av sezonuna riayet etmelerini bekliyor, nesli tükenmekte olan hayvan türlerinin avlanılmasının yasak olduğunun bilmesini istiyorum. Hayvan doğada canlıyken güzeldir."