6 Kayıpla İlgili Dava Ankara'ya Nakledildi

Şırnak’ın Silopi ilçesi Görümlü beldesinde 20 yıl önce 6 vatandaşın kaybından sorumlu tutulan dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar ve 6 jandarma görevlisi için Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan dava Ankara’ya sevk edildi.


Haziran 1993 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü beldesinden ikisi baba-oğul olan Hamdo ve Hikmet Şimşek ve köy imamı İbrahim Akıl'ın da aralarında bulunduğu 6 köylünün jandarma görevlileri tarafından gözaltında alındıktan sonra kaybolmasıyla ilgili dava, bugün sabah saat 10.00’da Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecekti. Dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar’ın da aralarında bulunduğu 6 jandarma görevlisinin sanık olarak yargılanacağı davada, sanıkların güvenlikleri gerekçesiyle dava Ankara'ya nakledildi.

"KARARI PROTESTO EDİYORUZ"
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "1993 yılında 6 köylünün öldürülmesi ile ilgili aralarında emekli General Mete Sayar olmak üzere 6 jandarma görevlisi hakkında açılan kamu davası, birden çok adam öldürmek hakkında açılan kamu davası bugün saat 10.00’da Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecekti. Taraflara bize bu şekilde tebligat yapılmıştı. Bugün geldik davanın Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildiğini öğrendik. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi yasanın açık hükmüne aykırı bir biçimde sanıkların bu yönde bir talebi olmamasına rağmen SEGBİS denilen yöntemle yani ses ve görüntülü yöntemle sanıkların sorgu ve savunmalarının İstanbul, Ankara gibi merkezlere alınmasına karar vermişti. Yani ekran üzerinden bugün bir yargılama faaliyeti yapılacaktı. Bir duruşma izah edilecekti. Ama buna rağmen Adalet Bakanlığı güvenlik gerekçesiyle sanıkların güvenliğini gerekçe göstererek davanın nakline karar verilmiştir. Yani bugün burada hazır olmayacak olan sanıkların güvenliği gerekçesiyle dava Ankara’ya bin kilometre öteye nakledilmiştir. Bu kararı anlaşılmaz buluyoruz, kabul edilemez buluyoruz ve protesto ediyoruz" dedi.

"ADALET SARAYLARI KAPATILSIN O ZAMAN"
Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, "Zaten sanıkların gelmeyeceği duruşmada güvenlik sağlanamıyorsa bu durumda bence Adalet Bakanlığı bölgedeki adliyeleri kapatması gerekiyor. Yani Mete Sayar’ı burada sağlıklı bir şekilde yargılayamıyorsan vatandaşı nasıl yargılayacaksın? Bunların derinlemesine incelenmesi gerekiyor diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye’de adalet sisteminin çok zayıf olduğunu ileri süren İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcisi Amma Sinclair de, "İnsan Hakları İzleme Örgütü, Human Rights Watch adına geldik. Bu dava çok önemli bir dava sayılır. Gerçekten bir tuğgeneral yargılanacaktı bugün. Maalesef bu yargılama başlamadı henüz. Çok büyük bir hayal kırıklığı bizim için" dedi.

"20 YILDIR BABAMI ARIYORUM"
20 yıldır babasını aradığını ifade eden mağdurlardan Murat Demirhan ise, "20 yıl önce babam uykudan alınıp götürüldü. Ben 20 yıldır babamı arıyorum. Yani burada Adalet Bakanlığı burada olmayan bir kişinin güvenliğini sağlayamıyorsa kapatsın adliyeyi gitsin" ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA