Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Ttso'ya Ziyaret

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, Doğu Karadeniz'i kalkındıracak dev projeleri dinleyerek destek sözü verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Ttso'ya Ziyaret

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na beraberinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ticaret ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, şehir ve bölge milletvekilleri Cevdet Erdöl, Safiye Seymenoğlu, Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve beraberindekilerle geldi.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık 40 dakika süren TTSO ziyaretinde Trabzon'un ve bölgenin beklediği bir çok projeye onay verirken, bütün projeler ile tek tek ilgilendi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hazırlanan projeleri tek tek Başbakan'a sundu

YATIRIM ADASI, ENDÜSTRİ BÖLGESİ ve LOJİSTİK MERKEZ BİR BÜTÜN
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon ve bölgenin sanayi altyapının kurulması konusunda Arsin Organize Sanayi Bölgesi önünde Endüstri Bölgesi kurulmasını dile getirdi. Karadeniz Bölgesi'nin dağlık yapısından dolayı, buralarda organize sanayi bölgelerinin kamuya üç kat pahalıya mal olduğunu, aynı şekilde yatırımcıya da üç kat pahalıya mal olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, yatırım adalarının yapılmasını önerdi. Bu konuda hazırlanan projeyi, Başbakan Erdoğan'a sunan Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon'da 2.5 yıldan beri kurulması planlanan lojistik merkezinin tek başına bir lojistik merkezi değil aynı zamanda endüstri bölgesi ile bir bütün olduğunu ve bunların her ikisinin de bölgenin ekonomisini geliştireceğini ve aynı şekilde ülke ekonomisine katkı vereceğini dile getirdi.

Biyoteknoloji merkezinin kurulması konusunda hazırlanan projeyi anlatan Hacısalihoğlu, bölgenin florasını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin önemini anlatarak bu projenin hızlı bir şekilde hayata geçmesi konusunda ihtiyaç duyulan ödenek konusunda Başbakan Erdoğan'dan destek istedi. Daha önceden projeye Kalkınma Bakanlığı'ndan sağlanan 10 milyon ödeneğe ek olarak 10 milyon daha ödenek eklenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu ödeneğin 20 milyona çıkartıldığını söyledi.

Diğer taraftan İnovasyon Merkezi konusunda yürütülen çalışmaları anlatan Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye'nin sanayi stratejisine paralel olarak yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi konusunda gerekli altyapı çalışmalarının 2.5 yıldan beri devam ettiğini, bu konuda Trabzon Teknokent bünyesinde yaklaşık 1 milyon TL'lik bir altyapı yatırımı ile eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü, gerek medikal ürünlerde gerekse sanayi sektöründeki ürünlere geçilebilmesi için gerekli makine teçhizatı konusunda yaklaşık 10 milyon TL finansa ihtiyaç olduğunu Başbakan'a iletti. Bu yatırım maliyetlerinin karşılanması konusunda Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezi şehirlere vermiş olduğu yatırım bedellerinin kalkınma ajansı üzerinden yapılması talep edilirken, Başbakan Erdoğan'ın bu konuya da "olur" verdiği bildirildi

PİSTİN UZATILMASI TAMAM
Trabzon Havalimanı pistinin 300 metre daha uzatılması konusunda destek isteyen Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon Havalimanı'nın lojistik yönden önemli bir yere sahip olduğunu, özellikle büyük uçakların havaalanına inişi konusunda ihtiyaç duyulan havaalanı pistinin 300 metre daha uzatılması yönündeki talebi Başbakan Erdoğan kabul ederek beraberindeki Bakan Binali Yıldırım'a sorunun çözülmesi talimatı verdi

Ovit'ten Uzungöl'e Kış Turizmi ve Kayak Projesi olarak hazırlanan ve yaklaşık 170 milyon Euro'luk yatırım projesini Başbakan Erdoğan'a sunan Hacısalihoğlu yatırımcısının özel sektör olduğunu, sadece devlet tarafından gerekli olan izinler konusunda kolaylık sağlanması ve gerekli desteğin verilmesini talebinde bulundu. Başbakan bu konuda da gereğinin yapılacağını belirtti.

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, bu projelerin haricinde, Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesi altyapısının tamamlanmak üzere olduğunu, bunun için yapılması planlanan yol bağlantısının kamulaştırma bedelinin geldiğini, yolun yapımı konusunda altyapı ihalesinden yüzde 20 noksanına tamamlanacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan bu konunun gerçekleştirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a görev verdi. Ayrıca, Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi, Trabzon Erzincan ve Trabzon-Batum Demiryolu, Güney Çevre Yolu Projeleri'nin hayata geçirilmesinin yanı sıra Kanuni Yolu'nun tamamlanması gibi bir çok konu gündeme getirilerek görüş alış verişinde bulunuldu.

Geliştirilen projelerden ötürü Trabzon'u tebrik eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası şeref defterini imzaladı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek şükran duygularını dile getirdi.

Hacısalihoğlu, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan daha önceki ziyaretinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret edeceğini söylemişti. Bu ziyareti için Bölge olarak hazırladığımız projeleri ayrıntıları ile kendisine takdim ettik. Bütün projelerin yapımına onay verdi" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA