Fidanlar Hem Erozyonu Önleyecek Hem De Gelir Getirecek

Atatürk Baraj Göleti sağ ve sol sahil şeridi gelir getirici meyve fidanları dikiliyor.

Fidanlar Hem Erozyonu Önleyecek Hem De Gelir Getirecek
Yapılan çalışmalar sonucu hem erozyon önlenecek hem de köylü vatandaşlara istihdam sağlanacak.

Atatürk Barajı sağ sahili Büyük Boyalı Köyü mevkiinde fidan dikim töreni gerçekleştirildi.

Düzenlenen fidan dikim törenine; Vali Mahmut Demirtaş, Jandarma Garnizon Komutanı Albay Yusuf Yalçın, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra köylü vatandaşlarda katıldı.

Fidan dikim töreninde protokol üyeleri ve köylü vatandaşlar fidanları toprakla buluşturdu. Dikilen fidanlar her yıl tonlarca toprağın erozyonda akıp gittiği Atatürk Barajı'nın hem ömrünü uzatacak hem de köylü vatandaşların istihdamına katkı sağlayacak. Proje ile köyden kente göçün tersine çevrilmesi amaçlanıyor.

Törenin açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Vekili İsmet Kıraç, amaçlarının sadece fidan dikmek değil, köylü vatandaşlara gelir getirici meyve fidanları dikmek olduğunu söyledi.

İsmet Kıraç, “Atatürk Barajının hem sağ sahilini hem de sol sahilini ağaçlandıracağız. Burada bizim amacımız gelir getirici türler. Yani sadece orman oluşturmayacağız. Gelir getirici türler kapsamında Antep fıstığı, badem, çam fıstığı gibi türleri dikeceğiz” dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise köylü vatandaşların dikilen fidanlara sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağı Atatürk Barajı sahil kıyısının uzunluğu bin 60 kilometredir. Bütün köylerimizde teraslama ve aplikasyon çalışmaları devam ediyor. Yapılacak ağaçlandırma çalışmalarından yöredeki insanlarımızın faydalanacağı gibi bölgenin şartlarına uygun, insanlara ekonomik olarak katkı sağlayacak, daha kısa sürede ürün verecek aşılı fidan türlerine ağarlık verilecektir. Bu yörede yaşayan köylü kardeşlerimizin de bu konuda duyarlı davranarak ekilen fidanlara gözü gibi sahip çıkacaklarına yürekten inanıyorum çünkü bu fidanların yetişmesiyle birlikte köylerde yaşayan vatandaşlarımıza istihdam imkanları yaratılacak ve insanlarımıza ekonomik olarak ciddi anlamda bir katkı sağlanmış olacaktır. Bu çalışmaların yapıldığı köylerimizde her haneye kura çekimiyle fidanlar teslim edilecek ve ailelerimizin bu ağaçlardan gelir elde etmesi sağlanacaktır. Ağaçlandırma yapılacak Atatürk Barajı’nın sağ sahilinin uzunluğu bin 60 kilometredir. Şimdiye kadar 90 kilometrelik bir alanda çalışma gerçekleştirilmiş, 5 bin 500 dekarlık alanda ise makineli toprak işlemesi yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA