Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar Açıklaması

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, uyuşmazlıkların, 14 Kasım'da başlayan arabuluculuk sisteminde dava yoluna göre çok kısa sürede çözülebileceğini bildirdi.


Öztatar, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Eğitim Merkezi'nde, Adalet Bakanlığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliğince esnafa yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında, arabulucuların görevlerine başladığını söyledi.

Vatandaşlar arasındaki uyuşmazlıkların, mahkemeye gidilmeden kendileri tarafından çözülebileceğini belirten Öztatar, bu çözümü bulmada arabulucuların teknik ve sistematik uygulamaları yapmak suretiyle onlara yardımcı olacağını anlattı.

Tarafların, kendileriyle ilgili kararları verebileceğini vurgulayan Öztatar, "Taraflar, dava yolundan farklı olarak uzlaşı ve anlaşmayla barış içerisinde, el sıkışarak bu çözümü kendileri bulacak. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 160 ülkede arabuluculuk sistemi uygulanmaktadır. Türkiye de bu ülkelerden biri olmuştur" dedi.

Öztatar, arabuluculuğun, kamu düzenine ilişkin olmayan hukuk uyuşmazlıklarında uygulanacağı bilgisini verdi.

Boşanma veya velayet davasının, arabulucuların işi olmadığına değinen Öztatar, şöyle devam etti:

"Özellikle ticari, işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir. Arabuluculuğun özellikli ticari uyuşmazlıklarda çok uygulanacağını düşünüyoruz. Bunun çok fazla avantajı var. Arabuluculuk sisteminde çok kısa zamanda uyuşmazlık çözülmektedir. Bazen bir uyuşmazlık yarım günde, bazen 1 günde, bazen 1,5 günde, en fazla 1 ya da 2 hafta içerisinde tamamen çözülmektedir. Bu da dava yolundan daha kısa olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu sistem, dava yolundan daha az masraflıdır. Taraflar sadece arabuluculuk asgari ücret tarifesi gereğince bu ücreti ödemektedir. Diğer yargılama masraflarından kaçınmaktadır."

Öztatar, sınavı kazanan bin 457 kişinin, arabulucu olmaya hak kazandığını anlatarak, bu kişilerin 53 ilde görev yapacağını sözlerine ekledi.

Toplantıya, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, TESK Genel Sekreter Yardımcısı Yasemin Ertekin, BESOB Başkanı Arif Tak ile oda başkanları katıldı.

Kaynak: AA