İran Dışişleri Bakanı Zarif, İtalya'da

İtalyan mevkidaşı Emma Bonino ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yarın Cenevre'de başlayacak görüşmelere anlaşma umuduyla gideceğini söyledi.


İtalya Dışişleri Bakanlığında bir saati aşkın görüşen iki bakan, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının hemen başında ev sahibi bakan Emma Bonino, bugün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İran Büyükelçiliği önünde meydana gelen patlama nedeniyle taziyelerini iletti.

İtalya'nın, İran'dan gelen sinyalleri dikkatle takip ettiğini ifade eden Bonino, "İtalya'nın, İran'ın geçen 11 Kasım'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile yaptığı anlaşmadan duyduğu memnuniyeti belirttim" dedi.

Bonino, dün AB Dışişleri Bakanları toplantısında da İran ile nükleer görüşmelerin gündeme geldiğini ve yarınki görüşmelerin tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Tahran'ın, Suriye krizindeki rolüne ilişkin bir gazetecinin sorusuna da İtalyan bakan, "Sorunun çözümünden yana bir taraf olması gerektiğini düşünüyorum. Bölgede durum karışık. Eğer gerçekten barış isteniyorsa, kim istiyorsa o bu konuda sorumludur" diye konuştu.

Bonino, bir gazetecinin önceki gün Roma'daki İsrail Büyükelçisinin Zarif'in ziyaretini "premature" ifadesiyle değerlendirmesine ilişkin sorusuna da, "Ben her zaman İsrail'in dostu olmuşumdur. İçinde bulunduğum hükümet de aynı şekilde. İsrail ile dostluğumuz, İran ile ilişkilerimizi engellemez" yanıtını verdi.

-İran Dışişleri Bakanı Zarif

İranlı bakan Cevad Zarif de İtalyan mevkidaşıyla başarılı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, İtalyan toplumuna Sardunya'da kötü hava koşullarının neden olduğu kayıplar nedeniyle taziyelerini dile getirdi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın başlayacak İran'ın nükleer görüşmelerine ilişkin Zarif, "İyi niyet ve sorunları çözmek için siyasi irade varsa başarının her türlü olasılığı vardır" dedi.

"Cenevre'ye, masadan bir anlaşmayla kalkmanın kararlılığıyla gidiyorum" diyen Zarif, bunun görüşmelerin sonunda mümkün olabileceği inancını taşıdığını belirtti.

İranlı bakan, konunun 2-3 görüşmeyle çözülemeyeceğini, bir süreç gerektirdiğini ama bu görüşmelerde ilerleme kaydedileceği umudu taşıdığını dile getirdi.

-"İsrail, nükleer sorunu çözülsün istemiyor"

İsrail'in bugün gerilimi ve çatışmaları körüklediğini buna karşılık, nükleer sorunun çözülmesini istemediğini savunan Zarif, "İsrail, neden bu sorun çözülsün istemiyor? İsrail, tansiyonu yükselterek, ne kazanacak? Son 10 yılda kötüleşen bir sorunu çözmeyi takdir etmeyi zor bulmak ilginç" diye konuştu.

-Beyrut'taki saldırı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bugün İran Büyükelçiliği yakınında meydana gelen bombalı saldırıya da değinen Zarif, "Beyrut'taki bugünkü kurbanlar, İranlı ve özellikle Lübnanlılar, bize Suriye konusuna öncelik vermemiz gerektiğini hatırlatıyor" dedi.

Cevad Zarif, Suriye'de ve Şam sokaklarında aşırıcıların bulunmasını büyük bir problem olarak niteleyerek, "Suriye sınırlarında çatışmaların durmasının pek mümkün olacağına inanmıyorum. Bu üzerinde meşgul olunması gereken bir trajedi" ifadelerini kullandı.

Beyrut'ta İran Büyükelçiliğine yönelik saldırının "herkes için bir uyarı" olduğunu kaydeden Zarif, buna göz yumulması durumunda kısa sürede bu durumun herkesi etkileyebileceğini kaydetti.

Bu arada, ikilinin görüşmesinin sonunda Zarif'in, mevkidaşı Bonino'yu İran'a davet ettiği öğrenildi.

-İtalyan kanalına demeç

İki bakanın görüşmesinden önce RAI News 24 kanalına bir demeç de veren Cevad Zarif, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın uranyum zenginleştirmesini gözlemlemekte olduğunu, İran'ın UAEA'dan saklayacak bir şeyi olmadığını ifade etti.

Zarif, Suriye konusuna da değinerek, İran'ın Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu vurguladı.

Suriye konusunda İtalya'nın pozisyonunu da öven Zarif, "Güç kullanımı karşısında İtalyan hükümetinin aldığı kararı çok yürekliydi. Bu hareketle pozitif bir rol üstlenmiştir" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Roma'daki temaslarını tamamlayarak yarın nükleer görüşmelere katılmak üzere Cenevre'ye gidecek.

Kaynak: AA