Arctıc Sunrıse Doktoru Kefaletle Serbest Bırakıldı

Rusya’da korsanlık ve holiganlık suçlamasıyla yargılanan Arctic Sunrise gemisinin doktoru Ekaterina Zaspa’nın kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.


Kalininsky Bölge Mahkemesinde gerçekleşen gelişmelerle ilgili Greenpeace Uluslararası Sözcüsü Mads Christensen, “Olumlu bir gelişme ama Ekaterina’nın davası daha bitmedi. Hala holiganlıkla suçlanıyor ve korsanlık resmi olarak düşürülmedi. Ayrıca, Colin’in kefaleti reddedildi ve Rus hapishanesinde 3 ay daha geçirecek. Kuzey Kutbu’nda tutuklanan 30 arkadaşımıza karşı gerçekleşen bu soruşturma artık trajikomik bir hal almaya başladı.

Pasaportu olmadığı için kaçamayacak olan bir Avustralyalı arkadaşımızın kefaleti reddedilirken aynı durumda olan başka bir tutukluya cezaevinden çıkabileceklerini söylüyorlar. Hepsi serbest bırakılmalı. Adalet ile alakası olmayan bir skandal gerçekleşiyor. Arkadaşlarımızın çıkması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ekaterina, Gazprom’un Kuzey Kutbu'ndaki petrol aramalarına karşı gerçekleşen barışçıl protestonun ardından Rusya Sahil Güvenlik tarafından silahlı müdahale ile el koyulan Arctic Sunrise gemisinin doktoruydu.

ADALET AYNI İKİ DAVADA FARKLI İŞLEDİ
Ekaterina’nın duruşmasında savcı kefaletine karşı çıkmadı ve hakim kabul etti. Aynı şehirde, aynı gün, aynı barışçıl protestodan dolayı tutuklu olan Colin Russel’ın duruşmasında farklı bir savcı ve hakim Russell’ın 3 ay daha tutuklu kalmasına karar verdi. Tutukluların avukatları uzatmalara itirazda bulunacaklar ve tutuklulukları uzatılanların kefaletle serbest kalmaları için başvuracaklar. Savcılar korsanlık tutuklamaları için uzatma başvurusunda bulunmuyor ama korsanlık suçlamasının düşmesi için yazılı bir açıklama gerekiyor. Bu yazılı açıklama için tutuklu avukatları başvuruda bulunuldu ama cevap alınmadı.
Kaynak: İHA