Çarşamba İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yüzde 95’i tamamlanan çalışmaların ardından ilk etapta 7 bin hane bu ay içerisinde doğalgaz kullanımına başlayacak.

Çarşamba İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

Aksa Doğalgaz Dağıtıcı Firma tarafından Çarşamba İlçesi Ücköprü Mahallesi’nde yapılan Doğalgaz Dağıtım İstasyonu çalışmaları tamamlandı. BOTAŞ tarafından istasyonun kabulü yapıldı. Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, istasyonu ziyaret ederek Botaş ve Aksa Doğalgaz yetkililerinden yapılan doğalgaz dağıtım çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Çarşamba’da toplamda 25 bin haneye ulaşacak olan doğalgaz çalışmalarına büyük önem verdiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, ilçede doğalgaz çalışmalarının yüzde 95’nin tamamladığını söyledi.

Başkan Dündar, “ Çarşamba’da doğalgaz kullanımı konusunda 3 yıldır süren bir mücadele var. Ancak, çalışmalar tamamlanmak üzere. Doğalgaz konusunda artık net bir şey söyleyebiliyoruz. Bir hafta, on gün gibi kısa bir süre içerisinde şebekelere doğalgaz arzına başlanacak. İllerden sonra ilçeler de doğalgaz verilmesi AK Parti Hükümeti’nin 2002 yılından sonra yürüttüğü önemli bir projeydi. Çarşamba ilçemize doğalgaz verilmesi dağıtım lisansı ihalesi, Ordu ve Giresun il merkezleriyle birlikte Ordu’nun Fatsa ve Ünye ile Samsun’un Terme ve Çarşamba İlçelerini içine alacak bir ihaleyle yapıldı. Şuan da Ordu ve Giresun il merkezlerinden sonra adı gecen ilçeler arasında ilk doğalgaza bizim ilçemiz Çarşamba kavuştu. Bunu şunun için söylüyorum. İlçemizin doğalgaza kavuşması bugün itibarıyla gerçekleşiyor” dedi.

Çarşamba Belediyesi olarak doğalgaz çalışmalarını en başından beri kayıtsız şatsız desteklediklerini açıklayan Başkan Dündar, “İlçemizin doğalgaz dağıtım ihalesini alan AKSA doğalgaz şirketinin Çarşamba’da yaptığı şebeke çalışmalarını hep destekledik. En başından beri hemşehrilerimizin bu nimetten faydalanması yararlanması için yoğun caba sarf ettik. Konunun taraflarıyla olan diyaloglarımız en başından beri vardı. Bu konu bazen farklı şekilde kamuoyuna bildirildi.

Bilgiçli ya da bilinçsiz olarak bir takım şeyler söylendi. Çarşamba Belediyesi dağıtım lisansını ilgili firmanın almasından itibaren doğalgaz şehir şebekesinin biran önce yapılması ve ilçe halkının biran önce doğalgaza kavuşması için hep olumlu olarak bu sürecin içindeydi. Bu içerisinde bulunduğumuz istasyon alanının kamulaştırılmasında gecikmeler yaşandı. Burası Şeker Fabrikası’na ait ve özelleştirilme idaresinin kontrolünde olan bir alandır. Özelleştirme İdaresinin mevzuatlarından kaynaklanan bir takım gecikmeler yaşandı bunların aşılmasında da hep birlikte çalıştık. Şehir şebekemiz büyük ölçüde tamamlandı” diye konuştu.

BOTAŞ’ın ana iletim hattını tamamlamasının ardından çalışmalara başladıklarını ifade eden Aksa Doğal Gaz Bölge Müdürü Doğan Gürler, “Çarşamba'da toplamda 192 kilometre polietilen hat, 20 kilometre çelik hat İmalatları tamamlanarak 22 bin daireye gaz arzı sağlanacaktır. Şuan içerisinde bulunduğumuz Doğalgaz İstasyonu ve şehir içerisinde yüzde 95 yapımını tamamladığımız doğalgaz şebeke hattı Çarşamba’ya 6 milyon lira değerinde doğalgaz yatırımıdır. Bu ay içerisinde ilçemiz doğalgaz kullanmaya başlayacak. Ana iletim hatlarında 70 bar olan gaz basıncı daha emniyetli olması için kurduğumuz bu tesislerde 20 barın altına düşürülüyor” şeklinde konuştu.

Çarşamba BOTAŞ Şube Müdürü Yakup Aydın ise “Doğalgaz ana iletim hatlarını şehirlerin giriş noktalarına kadar getiriyoruz. Buradan dağıtıcı firmalara teslim ediyoruz. Ana iletim hatlarında yaklaşık 70 basınçta gazımız var. Buradaki istasyonları da dağıtım firması yapıyor. Burada da 70 bar olan doğalgazın basıncını 20 barın altına düşürüyorlar. Devamında burası RMS diye adlandırdığımız istasyon devamında şehrin girişlerinde B istasyonları var. Oralarda da 4 barın altına düşürülüyor. Bunların tamamı çelik hatlardır” dedi.

Kaynak: İHA