'Batman Kck Kent Meclisi' Davası

Diyarbakır'da görülen 18'i tutuklu 38 sanığın yargılandığı "Batman KCK Kent Meclisi" davasında 3 sanık tahliye edildi.


Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada 18'i tutuklu, 8'i tutuksuz 26 sanık sanık ve avukatları hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaada tutuklu sanıklardan Süleyman Arslan ile İsa Nergiz'in tahliyesini diğer tutuklu sanıkların ise "mevcut delil durumu", "suçun vasıf ve mahiyeti", "delilleri karartma ve kaçma şüphesi" ile "gizli tanık ifadeleri" dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini yönünde görüş bildirdi.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Erkan Şenses, gizli tanığın celse arasında sadece mahkeme heyeti tarafından dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Gizli tanık konusunun güvenilir kılınması için çapraz sorgu yapmalıyız. Gizli tanığa doğrudan soru sorma hakkını kullanamıyoruz. Bu nedenle gizli tanık beyanları müvekkiller aleyhine delil olarak kullanılamaz. Müvekkilim parti saymanıdır. Partiye gelen aidatları almasının örgüt faaliyetiymiş gibi değerlendirilmesi yanlıştır. Dosyadaki deliller somut değildir."

Diğer sanık avukatlarının da tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Süleyman Arslan, İsa Nergiz ve Mekiye Ormancı'nın tahliyesine diğer 15 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

- İstenen cezalar

İddianamede sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "terör örgütüne üye olmak ve yönetmek", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek" suçlarından 5 ile 15 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları isteniyor.

Kaynak: AA