Abd Senatosu'nun Bankacılık Komitesi, Fed Başkanı Adayı Yellen'i Dinledi

ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD Merkez Bankası Başkanlığına aday gösterilen Janet Yellen, parasal genişleme politikası üzerinden uygulanan ekonomiye destek politikasının gözden geçirilmesinin ancak büyümeyle ilgili güçlü belirtilerin ortaya çıkmasıyla düşünülmesi gerektiğini söyledi.


Senato Bankacılık Komitesi, Fed Başkanlığına adaylığı konusunda Yellen'i dinledi.

Göreve gelmesi durumunda uygulayacağı politikalar hakkında bilgi verip senatörlerin ekonomiyle ilgili çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Yellen, büyüme destekli politikalar yoluyla istihdamın arttılmasının gerekli bir politika olduğunu belirterek, Fed'in varlık alım programından erken çıkmasının sakıncalarına işaret etti.

Adaylığının onaylanması durumunda, ABD'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olacak Yellen, parasal genişleme politikası üzerinden uygulanan ekonomiye destek politikasının gözden geçirilmesinin ancak büyümeyle ilgili güçlü belirtilerin ortaya çıkmasıyla düşünülmesi gerektiğini belirtti.

İşsizliğin ABD için büyük sorun olduğunun altını çizen Yellen, ideal denilebilecek işsizlik oranının yüzde 5-6 dolaylarında değiştiğini, Fed'in parasal genişleme politikasına başladığında bu oranın yüzde 8'den fazla olduğunu ve uygulanan politikalarla ancak yüzde 7 düzeyine indiğini ifade etti.

Uygulanan politikaların başarılı olduğunu, ancak önlerinde hala gidilmesi gereken uzun bir yol bulunduğunu anlatan Yellen, ülkedeki işsizlerin yüzde 36'sının, altı ay ve daha fazla zaman boyunca iş arayan kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, bu olumsuz durumun ABD'de daha önce hiç yaşanmadığını vurguladı.

Bazı senatörlerin Fed'in bilanço büyüklüğünün kriz sonrası dönemde dört katına ulaştığına dikkati çekerek ekonomide yeni varlık balonları ve enflasyonist baskılar oluşmakta olduğu yönündeki kaygılarına cevaben Yellen, uygulanan parasal politiakaların geleneklerin dışında ve yapay olduğunu kabul ettiğini, ancak her Federal Açık Piyasa Komitesi topantısı öncesinde ekonomideki tüm veriler dikkatle incelendikten sonra politikaya devam kararı verdiklerini söyledi.

Yellen'in Fed başkanlığına atanması, 22 üyesinin 11'ini Demokrat partili senatörlerin oluşturduğu Bankacılık Komitesi'nin onayının ardından, Senato Genel Kurulu'na gelecek.

Kaynak: AA