'Jamaika'nın Doping Konusunda Yolunu Kaybettiği Endişemiz Vardı'

Dünya Anti Doping Ajansı Başkanı John Fahey, Jamaika Dopingle Mücadele Komisyonuna yaklaşık on gün önce gerçekleştirdikleri ziyaretle ilgili, "Yollarını kaybettiklerine dair endişelerimiz vardı" dedi.


Jamaika Dopingle Mücadele Komisyonunun eski yöneticisi Renee Anne Shirley'nin, Jamaikalı atletler eski 100 metre dünya rekortmeni Asafa Powell ve 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kadınlar 100 metrede gümüş madalya kazanan Sherone Simpson'ın numunelerinde doping maddesine rastlanmasından bir süre sonra yaptığı açıklamayla alarma geçerek, 28-29 Ekim tarihlerinde Jamaika'yı ziyaret eden WADA'nın başkanı Fahey, BBC'nin Radyo 4 kanalındaki bir programa katıldı.

2012 yılının Temmuz ayı ile 2013'ün Şubat ayı arasında JADCO'da görev yapan Shirley, Sports Illustrated dergisine yaptığı açıklamada, "Jamaika'da anti doping kurallarına uyulmuyor. Hatta Şubat 2012'den Londra Olimpiyatları'na kadar sadece bir yarışta doping kontrolü yapıldı" demişti. WADA Genel Direktörü David Howman da iddiaların vahim olduğunu dile getirerek, iddiaların çürütülmemesi halinde 2016 Rio Olimpiyatları'nda hiçbir Jamaikalı sporcunun yarışamayacağını söylemişti.

Fahey, WADA'nın, JADCO'nun verimli bir anti doping programına sahip olduğunu teminat altına alma sorumluluğu olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Yollarını kaybettiklerine dair endişelerimiz vardı. Gelmek istediğimizi belirttik ve bunu yardım için yaptık. Jamaika'da bazen sıkıntılar yaşandığının farkındayız. Bu yüzden yanlarına gidiyor, onlara yardım ediyor, destek veriyor ve bazı gelişmelere ihtiyaçları olduğunu onlara bildiriyoruz. Son günlerde birkaç güvence aldık."

68 yaşındaki Fahey, 2012'nin başından beri 17 Kenyalı atletin doping cezası aldığının hatırlatılması üzerine ise Kenya'nın son yıllarda benimsediği tutumdan çok büyük hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ederek, "Soruna bakmaları gerekiyor. Kurallara uygun bağımsız bir soruşturma varsa bunun sonuçlarıyla ilgili de birşeyler yapılır" diye konuştu.

- Armstrong'un cezasının düşürülmesi için "mucize" gerekiyor

Fahey ayrıca doping yaptığı gerekçesiyle ömür boyu spordan men cezası alan ve 7 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu silinen ABD'li Lance Armstrong'un cezasının, azaltılmasının pek de gerçekçi olmadığını dile getirerek, "Dosya kapandı ve ABD Anti Doping Ajansı'nın,'Armstrong dosyası'nı yeniden açması için 'mucize'ye yakın bir şeyler gerekiyor" dedi.

Doping skandalıyla büyük itibar kaybeden 42 yaşındaki eski bisikletçi, kendisini dinleyeceklerin adil davranması şartıyla aktif sporculuk döneminde yaşanan doping olayları konusunda iş birliği yapmak istediğini ve "yüzde 100 şeffaflık ve dürüstlük içinde'' ifade vereceğini kaydetmişti.

Kaynak: AA