Hazır Ambalaj Ürünlerine Çapraz Denetim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Meteoroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İzmir İl Müdürlüğü personeli, şehir merkezi ve ilçelerde hazır ambalajlı ürünler alanında faaliyet gösteren firmalarda çapraz denetim yapıldığı bildirildi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji İzmir İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, denetimlerle ülkede daha güvenilir ürünlerin dolaşımının sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Çapraz denetimi yapılan 112 firmanın 104'ünün ambalajının standartlara uygun olduğu kaydedilen açıklamada, 8 firmanın ürünü için aykırılık tutanağı tutularak cezai işlem uygulandığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Rasim Akpınar, kontrol edilen ürünlerin arasında yoğurt, ayçiçek yağı, zeytinyağı, küp veya toz şeker, su, süt, kahve, tereyağı, kaşar peyniri, ayran, çay, un, çikolata gibi çeşitli gıdaların ambalajlarının bulunduğu belirtti.

Tüketicilerin günlük hayatta tükettiği hazır ambalajlı ürünlerin çeşitliliği ve yelpazesinin çok fazla olduğunu dile getiren Akpınar, "Gıda dışı, bilhassa temizlik ürünleri, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve şampuan gibi hazır ambalajlı ürünler de denetlendi. Hazır ambalajlı mamullerin etiketi üzerindeki bilgiler iyi görünebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek bir şekilde olmalıdır. Ambalajı üzerinde belirtilen ürünün net miktar ve firma adres bilgileri açık bir şekilde gösterilmelidir. Hazır ambalajlı mamullerin kilogram veya gram, litre, santilitre ya da mililitre cinsinden ifade edilen nominal dolum miktarlarının yazı büyüklüğü gösteren etiket bilgileri denetlenirken ambalaj üzerindeki yazı ve işaretler açısından yapılan denetimlerde, 75 ürün için uygunluk tutanağı düzenledi.

Ayırca 38 ürünün nominal dolum miktarlarının yazı büyüklüğünü gösteren etiket bilgileri için aykırılık tutanağı düzenlenerek takip edilmek üzere süre verildi" açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA