Organ Bağışında Kimse Torpil Yok

Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, organ ihtiyacı olan hastaların belli bir sıraya alındığını, kimseye makamından mevkisinden dolayı torpil yapılmadığını söyledi.


Köksal, düzenlediği basın toplantısında organ bağışının önemini anlattı.

Türkiye genelinde 22 bin hastanın organ için sıra beklediğini vurgulayan Köksal, Türkiye'de en çok akciğer, böbrek, ince bağırsak, kalp, karaciğer, pankreas, kalp kapağı, kornea nakli yapıldığına işaret etti.

- "Bağışlanan her organ hayata tutunan bir insandır"

Köksal, organ bağışında hastanın dördüncü dereceye kadar yakınlarının izninin gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Organ naklinde cinsiyet, yaş, din, dil ve ırk ayrımı yapmıyoruz. Organ bağışında bulunan kişinin beyin ölümünden sonra eğer aile, organ bağışını kabul etmezse, organ bağışında bulunan kişinin organlarını alamıyoruz. Hastanın dördüncü dereceye kadar olan yakınlarının tümünün rızası gerekiyor. Organ bağışı, bir gönül işidir. Rıza olmadan organı almıyoruz. Organ bağışı sayısı Türkiye genelinde az olmasından dolayı bekleme listelerinde organ nakli bekleyen hastaların bir kısmı hayatlarını kaybetmektedir. Bağışlanan her organ hayata tutunan bir insandır."

- "Kimseye makamından mevkisinden dolayı torpil yok"

Organ nakli bekleyen hasta listesinin adaletli şekilde hazırlandığının altını çizen Köksal, kimseye makamından mevkisinden dolayı torpil yapmadıklarını vurguladı.

Köksal, şöyle devam etti:

"2013 yılının ilk 11 ayında Türkiye genelinde beyin ölümünü gerçekleşen bin 400 beyin ölümünden 320'si Samsun'da da 140 kişiden 37'sinin organları bağışlanmıştır. Geçen yıl bu rakam 28'di. Artış var ancak yeterli değil. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 20'si beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yüzde 80'i ise canlı bağışçıdan alınarak yapılıyor. Organ naklini artırmak için çalışmalar yapıyoruz ancak toplumumuzda doğru bilinen birçok yanlış var. Dini gerekçeler göstererek organ nakline izin vermeyenler var oysa Diyanet'ten yapılan açıklamalarda bu konuda engel olmadığı belirtiliyor. Organ nakil listesi ulusal düzeyde çok titiz bir çalışma yürütülüyor."

Kaynak: AA