Kamu ve Stk İşbirliği Artırılıyor
Kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarının arasındaki iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen ‘Karar alma süreçlerine katılım için Bursa’da kamu-STK diyalogunun geliştirilmesi projesi’, atölye çalışmalarıyla sona erdi.
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen, Sosyal Politikalar Merkezi (SOMER) koordinasyonunda Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK), İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen projenin son toplantısında, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin iştirakiyle ‘iyi uygulamalar atölyesi’ yapıldı. Kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğun geliştirilmesinin hedeflendiği projede, sivil toplum kuruluşlarının kamu karar alma süreçlerine katılmaları ve mekanizmaların iyileştirilmesi sağlanacak.
Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan BKK Başkanı Semih Pala, Bursa olarak önemli bir proje yürüttüklerini kaydetti.
BKK’nin 4 meclis, 30 çalışma grubu ve 6 çalışma ofisiyle ayda ortalama 120 faaliyet yapabilecek kapasitede olduğunu anlatan Pala, Büyükşehir Belediyesi ve kent konseyi işbirliğini en iyi Bursa’nın gerçekleştirdiği söyledi.
Pala, her türlü projeyi desteklediklerini, Türkiye’de kent konseylerinin daha faal olmasını istediklerini belirtti.
BKK Genel Sekreteri ve SOMER Başkanı Enes Battal Keskin, projenin kendi alanında ilklerden biri olduğunu söyledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi adına Yrd. Doç. Dr. Duygu Yılmazer ise, üniversite bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Merkezi’yle sivilleşme sürecine daha fazla katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Projeye çok emek harcandığını, atölye çalışmalarıyla projelerin netleşeceğini söyleyen Yılmazer, projeyi gerçekleştiren SOMER’e, Bursa Kent Konseyi’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Türkiye’de değişimin devam ettiğini belirten Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen ise, artık sendikaların ve siyasi partilerin de emniyetten ayrılıp, Dernekler Müdürlüğü’nün bünyesine gireceğini açıkladı.
Müdürlüğün isminin de yılbaşında değişeceğini, ‘Sivil Toplum İl Müdürlüğü’ adını alacaklarını anlatan Dikmen, proje sayesinde en büyük eksikleri olan kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğun gelişeceğini söyledi.
Dikmen, projeyi hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını ifade ederek, katkı koyan kurum ve şahıslara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından ‘iyi uygulama örnekleri’ sunumlarına geçildi. Tema Vakfı tarafından ‘Çevre alanında’, Habibat Kalkınma ve Yönetişim Derneği tarafından ‘gençlik alanında’, SOMER Derneği tarafından ‘engelli alanında’, Kadın Girişimciler Derneği tarafından ‘tadın alanında’, AÇEV tarafından ‘Çocuk alanında’ iyi uygulama örneği sunumları yapıldı. BKK Başkanı Semih Pala ve protokol tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.