Borca İtiraz Sigorta Usulsüzlüklerini Ortaya Çıkardı

Kırşehir'de, bir inşaat şirketinin sigorta prim borcuna yaptığı itirazla başlayan ve 2 yıl süren inceleme sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu 250 kişinin gerçeğe dayanmayan işçilik bildirimlerini iptal etti.


SGK Kırşehir İl Müdürü Mehmet Ali Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayali olarak yapılan ve gerçeğe dayanmayan sigorta bildirimleri konusunda çok hassas olduklarını belirterek, bu konudaki usulsüzlükleri ortaya çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Özellikle inşaatlarda çalışan kişilerle ilgili gerçeğe dayanmayan işçilik bildirimleri ile karşılaşıldığını ifade eden Fırat, bu olumsuzlukların önüne geçmek için 2011 ve 2012 yıllarında 3 bin iş yerini ziyaret ederek bilgilendirme çalışması yaptıklarını anlattı.

Fırat, inşaatlarda çalışanların zaman zaman sigorta bildirimlerini kontrol etmeleri gerektiğine işaret ederek, ancak bu şekilde davranılması halinde mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini vurguladı.

Ortaya çıkarılan bir usulsüzlüğe örnek veren Fırat, 2012 yılının Nisan ayında Çiçekdağı ilçesindeki bir inşaat şirketi yetkilisinin sigorta prim borcuna yaptığı itirazın ardından inceleme başlatıldığını dile getirdi.

Yapılan incelemede, kurum içerisinden bir kişinin de karıştığı usulsüzlüklerin tespit edilmesi üzerine müfettiş talebinde bulunduklarını kaydeden Fırat, 2008 yılından itibaren yaklaşık 5 bin dosyanın incelendiğini, şüphe uyandıran merkezde 60, Çiçekdağı ilçesinde 1 dosyada sigorta işlemlerinde usulsüzlüğe rastlandığını belirtti.

Fırat, yaklaşık 250 kişinin usulsüz olarak sigortalı gösterildiğinin belirlendiğini dile getirerek, işlemleri yapan kurum çalışanının işine son verildiğini ve hakkında hukuki süreç başlatıldığını aktardı.

- Maaş ve sağlık harcamaları geri alınıyor

Haksız sigorta işlemi yapılan kişilerle ilgili de yasal işlem başlatıldığını anlatan Fırat, 250 kişi içerisinden emekli olmuş 24'ünün de emekli aylıklarının iptal edildiğini kaydetti.

Yapılan inceleme sonucunda yaklaşık 250 bin liralık bir usulsüzlüğün ortaya çıkarıldığını vurgulayan Fırat, "Usulsüzlüklerin son dönemlerde yapılması nedeniyle rakam büyük çıkmadı. Usulsüz yollarla alınan maaşlar ve yapılan sağlık harcamaları bu kişilerden geri alınmaya başlandı. Gerçeğe dayanmayan işçilik bildirimleri için 3 bin işyerini ziyaret ederek bilgilendirme çalışması yaptık. Ancak, bu yetmez. Sigortalılar da zaman zaman bildirimleri kontrol etmeli" dedi.

Fırat, halen bazı dosyalar üzerindeki araştırmanın da sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA