Başkentte Belediyelerin Bayram Telaşı
Başkent Ankara'nın çeşitli ilçelerinde belediyelerce kurulan kurban satış ve kesim alanlarında, yaklaşan bayram öncesi hem kurban pazarlıkları hem de hazırlıklar devam ediyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi, oluşturduğu özel ilaçlama ekipleriyle kurban satış yerlerini hastalıklara karşı sürekli ilaçlarken, ilçe belediyeleri de sağlıklı koşullarda kurban satışı ve kesimi için hem vatandaşlara hem satıcılara çeşitli hizmetler sunuyor.
Kimi ilçelerde elektrik ve su tesisatı gibi eksiklikler giderilirken kimi ilçelerde de vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik alanlara otopark, mescit, duş ve yemekhane gibi eklentiler yapıldı.
Ayrıca, satıştan kesime her ihtiyacın düşünüldüğü kurban alanlarında veteriner, kasap, zabıta ve imalarda hizmet verecek.
Büyükşehir Belediyesi, başkentlilerin sağlıklı ve temiz bir çevrede, İslam'ın beş şartından birisi olan kurban görevini yerine getirebilmesi için başlattığı ilaçlama çalışmalarını, bayramdan sonra da sürdürecek. Herhangi bir hastalık etmenine meydan verilmemesi amacıyla oluşturulan özel ekiplerce kurban satışı ve kesimi yapılacak alanlar günlük olarak ilaçlanacak.
Başkentin tüm ilçelerinde Ankara Valiliğinin belirleyerek izin verdiği yerlerde yapılan dezenfeksiyon ve karasinek ilaçlama çalışmalarıyla çeşitli hastalık risklerinin ortadan kaldırılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor. İlaçlama, kesim alanları kurban artıklarından temizlenene kadar sürecek.
-Hastalık ve haşerelere karşı ilaçlama
Yaya ekipleri ve araçlarla etkin bir mücadele gerçekleştiren ekipler bu amaçla Ankara'nın mücavir alanlarını 5 ana bölgeye ayırdığı çalışmalarda gübrelik alanlarda, çöp konteynırlarında hem koku hem de sinek ve her türlü haşereye karşı ilaçlama yapıyor. Mesire alanlarındaki ağaç ve bitkilerin de ilaçlandığı çalışmalarda, her türlü vektör zararlısının üreme ve barınma yerleri sürekli kontrol altında tutuluyor.
Sonbahar ve kış boyunca da devam edecek ilaçlamayla kent zararlıları olarak tanımlanan sinek, bit, hamamböceği, fare gibi taşıyıcıların insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bu taşıyıcılardan oluşabilecek bazı hastalıkların önlenmesi hedefleniyor.
-Yenimahalle'de pazarlıklar başladı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Yenimahalle Belediyesi Yakacık Kurban Satış ve Kesim Alanında hareketlilik arttı. 380 çadırla bu yıl hizmet verecek Yenimahalle Belediyesi kurban satış ve kesim alanı 100 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen kurbanlıklar, satış alanındaki yerlerini alırken pazarlıklar şimdiden kızışmaya başladı.
-Çankaya Belediyesinden işinin ehli kasaplar
Çankaya Belediyesi, Mühye köyü mevkisii ve Ayrancı Semt Pazarında bu yıl vatandaşlara kurban satış ve kesim hizmeti verecek.
Çadırlararası yolları asfaltlayıp, kesim ve satış alanı arasına merdivenli bağlantı yolları yaparak geçişleri kolaylaştıran belediye, bu düzenlemelere ilave olarak alanda, satış yapanların ve halkın yararlanabileceği duş kabinleri ve seyyar tuvaletler de kurdu.
Ayrıca kesim işlemini gerçekleştirecek sertifikalı kasapların ve veterinerlerin hizmet vereceği alanda, zabıta da bayram boyunca görev alacak.
-Keçiören'de kurban kesim alanlarında imamlar da bulunacak
Keçiören Belediyesi, kurban satış ve kesimi için Ovacık'ta 700, Bağlum'da 73 çadır kurdu. Sosyal tesisten güvenliğe farklı ihtiyaçlara da cevap verebilecek alanlarda giriş-çıkışlar kontrol noktalarıyla denetleniyor.
24 saat zabıta ve özel güvenlik görevlilerince gözetim altında tutulan kurban satış ve kesim alanlarının yanı sıra ihtiyaca cevap verebilecek, ilçe kapsamında 12 kapalı pazar yerinde daha kurbanlıklar kesilebilecek.
-Altındağ Belediyesi
Altındağ Belediyesi de Karapürçek Mahallesine kurduğu 360 bölmelik kapalı kurban satış ve kesim alanı, otoparkı, yemekhanesi ve kantiniyle vatandaşlara hizmet veriyor.
-Mamak Belediyesinden otopark hizmeti
Mamak Belediyesi kurban satış ve kesim yerine yakın bir alana kurduğu 1000 araç kapasiteli otoparkıyla kurban alışverişi ve kesiminde vatandaşlıklara kolaylık sağlayacak. Alanda görev yapan veteriner hekimler kurbanlık hayvanların gebe olma ihtimaline karşı denetimler yaparken, bölgedeki mescit, yemekhane, kafe ve diğer tesisler de kurban kesimi sırasında vatandaşlara hizmet verecek.
-Sincan'da günde 800 büyükbaş hayvan kesilebilecek
Sincan'da kurbanlık satışları Çimşit Mahallesindeki Göçmen Blokları yanında kurulan alan ile Yenikent ve Törekent Mahallesindeki Belören mevkisinde gerçekleştirilecek. Çimşit'teki satış yeri 360, Törekent'teki 114, Yenikent'teki ise 30 çadır kapasiteli olarak hizmete açılırken, Çimşit'teki alana 6 ayrı banttan oluşan ve günde 800 büyükbaş hayvanın kesimine imkan veren mezbaha sistemi kuruldu.
Ayrıca vatandaşlar kurbanlarını Tandoğan, Osmanlı, İstasyon, Plevne, Yunus Emre mahallelerindeki pazar yerleri ile Fatih Mahallesindeki Tuğra Anıtı arkası ve Yenikent'teki pazar yerlerinde de kesebilecek.
-Araçlar dezenfekte ediliyor
Her ayrıntı düşünülerek hazırlanan kurban kesim ve satış alanlarında belediye ekipleri, olası bir salgının önüne geçebilmek için de hazır bekliyor. Bu kapsamda kurbanlık alanına getirilen hayvanları taşıyan araçlar, alan girişinde belediyelerin temizlik ekiplerince ilaçlanarak dezenfekte ediliyor.
-Gebe ve damızlık kurbana izin yok
Öte yandan belediyelerin veteriner ekiplerinin de hazır bulunduğu alanlarda, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların yanı sıra 2 yaşını doldurmayan sığırların kurbanlık olarak satılmasına ve kesilmesine; üretici belgesi, hayvan pasaportu, kulak-küpe bilgisi olmayan kurbanlıkların ise satışının yapılmasına izin verilmiyor.